Vesti > Beograd

Slepi i slabovidi u Botaničkoj bašti "upoznali" - NAJGLUPLJE drvo na svetu

U okviru Dana evropske baštine, slabovidi zagrlili Jevremov hrast, osetili spore paprati i dodirnuli retko bilje

Izvor: K1info

20/09/2022 > 15:06

podeli vest:

Slepi i slabovidi u Botaničkoj bašti "upoznali" - NAJGLUPLJE drvo na svetu
Foto: TOB


Koja je „najgluplja“ biljka na svetu? Zašto nežni četinar čuva bananu? Koja biljka najviše voli da se grli? Odgovore na ova pitanja mogli su da čuju prvi učesnici inkluzivne ture koji su u okviru Dana evropske baštine bili u poseti Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu.

Dani evropske baštine se u Beogradu održavaju već 20 godina, a "Jevremovac" slavi 130 godina postojanja, pa je to bio razlog zašto je prvu turu Turistička organizacija Beograda organizovala upravo u Botaničkoj bašti. Tema ovogodišnjih Dana evropske baštine su pristupačnost i dostupnost za sve.

Foto: TOB

 

- Botaničku baštu "Jevremovac" osnovao je kralj Milan Obrenović, pošto je stara, koju je osmislio Josif Pančić na Dorćolu, bila poplavljena. Jedini uslov je bio da staklenac koji je poručio iz Drezdena nosi ime po njegovom stricu. Dodirnite list i koru hrasta lužnjaka koji je zasadio Jevrem, jer je najveći i najstariji u vrtu – rekla je Tatjana Gogić, vodič u Botaničkoj bašti.

Tatjana je slabovidim i slepim osobama uspela da dočara boje i mirise bašte, ali i da objasni zašto je imela „najgluplja“ biljka na svetu!

- Imela je parazitska biljka koja se zakači za granu domaćina i iz nje sisa vodu i hranljive materije, ali to radi toliko snažno da ubrzo „uguši“ domaćina i sama umre – rekla je Tanja.

Foto: TOB

 

Botanička bašta čuva i stare sorte voća i redovno sakuplja seme, što je izuzetno važno jer se insekti i korov brzo prilagođavaju novim pesticidima. Zbog toga se u staklencu nalaze i sorte divljih banana pored kojih raste njihova najbolja drugarica - tropska jela. Tropski deo staklenca je bio najzanimljiviji za posetioce, jer su videli biljku koja voli da se grli, kosmopolitsku sočivicu, ali i difenbahiju od koje može da se izgubi glas!

Sledeća besplatna inkluzivna tura, obilazak Savskog trga i spomenika Stefanu Nemanji,  održaće se 4. oktobra, a poseta Beogradskoj tvrđavi 7. Hram Svetog Save posetioci će obići 12. oktobra. Sve ture u okviru Dana evropske baštine su besplatne.

 

 


 

 

Ostavite komentar