Vesti > Beograd

Matija je 2 godine vodio BORBU ZA ŽIVOT I IZGUBIO! Zbog njega mnogi nisu odustali, a u JEDNOJ NAMERI JE USPEO!

Moto mu je bio: "Želim da inspirišem ljude. Želim da me neko pogleda i kaže: "Zbog tebe ja nisam odustao". I uspeo je u tome

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

11/07/2024 > 18:14

podeli vest:

Matija je 2 godine vodio BORBU ZA ŽIVOT I IZGUBIO! Zbog njega mnogi nisu odustali, a u JEDNOJ NAMERI JE USPEO!
Foto: Privatna arhiva


Matija Janić (27) iz Mladenovca radio je u Crvenom krstu i bio uzor mnogima, dok ga, nažalost pre tačno 4 godine opasna bolest nije zaustavila. Krajem 2018. počeli su prvi simptomi retkog i opakog POEMS sindroma, tada počinje njegova borba koju nije izneo do kraja. Ipak, njegovi prijatelji čine sve da se njegovo ime, lik i delo nikada ne zaboravi.

Ove godine ostvarili su još jedan uspeh u toj čitavoj zamisli. Organizacija turnira u malom fudbalu u Matijinu čast počinje 12. jula, a ovi mladi momci pozivaju sve da podrže projekat kroz igru i zabavu onoga što je Matija voleo.

Foto: Privatna arhiva

 

- Želja da napravimo turnir za našeg Matiju polako prelazi u stvarnost, a između ostalog za sve što nas čeka u dvorištu OŠ "Kosta Đukić" su zaslužni momci sa fotografije. Pozivamo sve da nam pruže podršku i budu uz nas, kako bi nas videli, upoznali i podigli turnir na viši nivo - kažu momci zaslužni za ovu veliku ideju.

Ko je bio mladić velikog srca?

Matija Janić je rođen 10. marta 1993. u Beogradu. U Mladenovcu, u Selters banji, provodi svoje detinjstvo i započinje školovanje u OŠ ,,Kosta Đukić". 2004. godine se seli u Beograd gde završava svoje osnovno obrazovanje i Sportsku gimnaziju.

Još u osnovnoj školi, 2007. godine, je postao volonter Crvenog krsta priključivši se podmlatku omladinske terenske jedinice ,,Mitropolit Mihajlo Jovanović" na Paliluli, koja je nakon Matijine smrti, tačnije 2022.godine promenila ime u omladinska terenska jedinica ,,Matija Janić".

Od 2008.godine Matija sa svojim ekipama niže uspehe i trofeje na državnim prvenstvima u pružanju prve pomoći. Tri puta je osvojio titulu najboljeg tehničara Srbije. A 2011. i 2016. godine je, sa svojim ekipama, osvajao prva mesta na evropskom prvenstvu u pružanju prve pomoći.

Foto: Privatna arhiva

 

Osim prve pomoći bavio se volonterskim radom, bio je predsednik omladinske terenske jedinice, bio je član i instruktor u jedinici delovanja u nesrećama i bio je u timu spasilaca u ekstremnim situacijama.

Voleo je sport, trenirao je kratko fudbal i kasnije rukomet. Poslednjih godina života je igrao mali fudbal. Bio je svestran. Voleo je skijanje, automobilizam, fotografije i video produkciju, muziku, pivo i Starwars.

Moto mu je bio: "Želim da inspirišem ljude. Želim da me neko pogleda i kaže:" Zbog tebe ja nisam odustao". I uspeo je u tome.

Mladi momak je, podsetimo, za manje od dve godine izgubio tešku bitku u borbi od izuzetno retke bolesti kada se zarazio POEMS sindromom od kog se razboli svega tri posto ljudi, a za koju ne postoji lek.

Ipak, zahvaljujući ljudima koji su uz njega bili celog života, ali i sada kada ga nema, sećanje na Matiju živi i živeće kroz uspomene na velikog borca i humanitarca.

Ostavite komentar