Vesti > Društvo

Advokat o slučaju DEČAKA kog je otac odveo u Švajcarsku: Dete je TALAC, imaće TRAUMU

Ispostavilo se da je i otac, pre više od mesec dana, u Švajcarskoj prijavio suprugu da je napustila zemlju sa detetom, bez njegovog znanja

Izvor: K1info

20/04/2023 > 14:29

podeli vest:

Advokat o slučaju DEČAKA kog je otac odveo u Švajcarsku: Dete je TALAC, imaće TRAUMU
Foto: Freepik.com


Jelena Abramović iz Beograda, prijavila je još uvek zakonitog supruga Mašana Lubardu, da je na Veliki petak, 14. aprila, bez njenog pristanka odveo njihovog dvoipogodišnjeg sina u Švajcarsku. 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, odmah je reagovao i rekao da će Ministarstvo spoljnih poslova pomoći Jeleni da vrati dete, koje je iz zemlje izvedeno bez pasoša.

Nakon prijave majke, ispostavilo se da je i Mašan, pre više od mesec dana u Švajcarskoj prijavio suprugu da je napustila zemlju sa detetom, bez njegovog znanja.

Jelena, sa druge strane, tvrdi da je on nju prijavio tek kada mu je 6. januara zatražila razvod, ali i da su u to vreme bili svi zajedno u Srbiji.

Advokat Gordana Laketić objasnila je šta je radi u ovakvim slučajevima i kako je moguće izvesti dete iz zemlje bez pasoša.

- Otac je morao da ima neki dokument na osnovu kog je izveo dete iz zemlje. Možda je falsifikovao dokument ili je prešao nekim ilegalnim putem, ukoliko ne postoji nijedan dokument. Možda majka nije znala, da je otac u tom periodu od podnošenja tužbe 6. januara, do momenta kada je dete odveo u Švajcarsku, izvadio sinu novi pasoš. Iako to kod nas nije dozvoljeno, jer je potrebna saglasnost oba roditelja. Moguće je, da je on na osnovu nekih papira koje poseduje iz Švajcarske, detetov pasoš stavio u svoj pasoš. Kako je to uspeo, zaista ne znam. To je na tužilaštvu - kaže Laketić.

Ona dodaje da po našem zakonu, prilikom preuzimanja pasoša, oba roditelja moraju da budu prisutna bez obzira na to da li ste u braku ili ne.

U medijima se jutros pojavila vest da Mašan Lubarda, poseduje i državljanstvo Slovenije. Advokat Gordana Laketić, smatra da je možda upravo iskoristio tu mogućnost da odvede dete preko granice.

- U medijima sam pročitala danas, da on poseduje državljanstvo Slovenije, a tamo je možda fleksibilniji zakon nego kod nas, što je on mogao da iskoristi - rekla je ona.

Prema rečima advokata, ukoliko otac i dete imaju švajcarske pasoše, spora nema, jer ne postoji sudska zabrana.

- Ukoliko otac i dete imaju švajcarski pasoš, spora nema. On vodi svoje dete u svoju državu. Tu ne postoji nikakva sudska zabrana. Zakonska pretpostavka je da su oni sada zajednički staratelji tog deteta, jer to nije promenjeno nikakvom sudskom odlukom. Posebno što oni žive u Švajcarskoj i često su dolazili u Srbiju. To dete je sada već u sistemu da je često prelazilo granicu sa ocem i majkom, tako da nije bila potrebno ocu saglasnost da sa sopstvenim detetom pređe granicu, kao što ne bi bila potrebna ni majci u tom momentu - napominje ona. 

Ona objašnjava da ako je ovo slučaj sudski je čist, ali je povređena konvencija prava deteta, jer je uskraćeno za viđanje drugog roditelja.

- Dete je veoma malog uzrasta i vezano je za majku. Prirodnije je da bude uz nju, dok ne dostigne neki određeni uzrast, posebno ukoliko je ona podobna da bude majka, što ja ne dovodim u pitanje u konkretnom slučaju - kaže Laketić.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Gordana Laketić

Ona dodaje da kod nas tokom razvoda ne postoji nikakva odluka kojom bi mogla majka da zabrani viđanje deteta ocu, ali postoje privremene mere lišavanja roditeljskog prava.

- Oni su po nama još uvek u braku i ne postoji nikakva odluka u tim brakorazvodnim parnicama, ali postoje privremene mere na zahtev majke o lišavanju roditeljskog prava u delu da otac ne može da odvede dete preko granice bez saglasnosti majke. To su veoma hitni postupci, ali nažalost kod nas i to dugo traje i to je taj vakum prostor koji roditelj može da iskoristi i odvede dete. Nažalost, ovo je veoma česta pojava kod nas - kaže Gordana u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 i dodaje:

- Ovo je klasičan primer razvoda braka po tužbi. U ovakvim situacijama, gde postoji bilo kakav element inostranstva, dešava se ovo što se desilo. U svim slučajevima sa ovakvim ishodom, otac uzima dete i odvodi ga, jer ne može da se pomiri sa činjenicom da će biti ostavljen. Bračni supružnici, nikada ne razdvajaju partnersku ulogu, od uloge roditelja. Dete ovde služi za njihove razmirice. Ovde je dete, uslovno rečeno, talac jednog roditelja, kako bi izvršio pritisak na majku da mu se vrati ili da se pomire, ali što je najgore, najveći ceh plaća dete, jer će imati traume za ceo život.

Iako je odveo dete bez pristanka majke, ovaj slučaj se ne smatra otmicom, jer su Mašan i Jelena još uvek u braku.

- Prema haškoj konvenciji, ovo može da se smatra kao otmica, ali oboje su staratelji deteta. Na isti način je i majka mogla da odvede dete. Ovde je trebao predlog za određivanje privremene mere, delimičnog lišenja roditeljskog prava u pogledu prelaska granice bez saglasnosti majke. Tada sud i centar koordiniraju na inicijalni akt advokata ili majke. U  tom slučaju se donosi privremena mera, koja danom podnošenja stupa na snagu, ne čeka se njena pravosnažnost, a žalba ne odlaže te mere. To znači, da je postojala ova mera, kada je pokušao da pređe granicu, to bi bila čista otmica deteta - rekla je Laketić.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Gordana Laketić

U slučaju razvoda, advokat Gordana Lekić, kaže da mu se ovo neće uzimati kao otežavajuća okolnost.

- On će ovo koristiti baš u toku postupka kao da je jako vezan za dete i da je to uradio iz prevelike ljubavi prema njemu. Svi znamo da jeste velika ljubav prema detetu, ali još veća da se osveti ženi. Ukoliko ovo potraje nekoliko meseci, on će biti u boljoj poziciji, jer se dete nalazi kod njega. Zbog toga što je dete naviklo na okruženje, sredinu, tog roditelja. Ukoliko prođe neki određeni period, onda je potreban period, takođe po privremenoj meri Centra za socijalni rad, da se dete adaptira na onog drugog roditelja kojeg praktično ne poznaje i odvikava se od njega, posebno u ovom njegovom uzrastu. Država u ovom slučaju može da ubrza postupak u našem konzulatu u Švajcarskoj i ja se nadam da će se ovoj majci što pre vratiti dete - zaključila je advokat Gordana Laketić u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji.

 

Ostavite komentar