Vesti > Društvo

ALARMANTNI podaci: Osam od 10 PREDŠKOLACA ima POREMEĆAJ U GOVORU

Stručnjaci upozoravaju da u velikoj meri lošim podacima doprinosi upotreba pametnih telefona i tableta

Izvor: K1info/rts.rs

02/05/2023 > 20:08

podeli vest:

ALARMANTNI podaci: Osam od 10 PREDŠKOLACA ima POREMEĆAJ U GOVORU
Foto: Freepik.com


Osam od deset budućih prvaka ima neki poremećaj u govoru, pokazali su sistematski pregledi za polazak u školu.

Predškolci ili ne umeju pravilno da izgovori sva slova ili imaju premali fond reči za svoj uzrast

Uzroci nastanka govornih mana su raznovrsni, a stručnjaci upozoravaju da u velikoj meri tome doprinosi upotreba pametnih telefona i tableta.

Logoped Marijana Mirković istakla je da je u poslednjih deset do petnaest godina broj dece sa govorno jezičkom patologijom u stalnom porastu.

- Svakodnevno se susrećemo sa različitim govornim patologijama, i ne samo jezičkim već i sa decom koja imaju mnogo ozbiljnije kašnjenje u psihomotornom razvoju. Deca ne znaju da izgovaraju glasove, ali imaju i problem u rečniku, rečenicama, slabije se verbalno izražavaju. Više su u virtuelnom svetu nego što su upućeni na razgovor sa svojom okolinom - istakla je ona za RTS..

Foto: Freepik.com

 

Dodaje da su moderne tehnologije delom krive za to, kao i roditelji koji su veoma optertećeni svakodnevnim obavezama, pa je kvalitet i vreme provedeno sa detetom nedovoljno.

- Stalno apelujemo na mlade roditelje da deci u uzrastu od dve, tri godine ne daju telefone i tablete. Treba objasniti detetu da to nije dobro, jer dete treba da sluša roditelja. Tada se remeti dečja pažnja, kao i kontakt jer je još uvek u razvoju - navela je Marijana Mirković.

Ističe da je važno da se roditelji više bave decom i osluškuju njihove potrebe.

 

 

 

Ostavite komentar