Vesti > Društvo

Kakvu decu SRBIJA IMA! Srednjoškolci OSVOJILI čak 6 MEDALJA na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi

Svi predstavnici naše zemlje sa takmičenja su se vratili sa odličjem, iako ovaj zadatak nije bio ni malo lak

Izvor: K1info/Tanjug

15/05/2023 > 11:21

podeli vest:

Kakvu decu SRBIJA IMA! Srednjoškolci OSVOJILI čak 6 MEDALJA na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi
Foto: printscreen tanjug


Na 40. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola, koja je od 8. do 13. maja održana u Antaliji svih šest takmičara koji su predstavljali Srbiju osvojili su medalje, pa su se predstavnici Srbije vratili sa dve srebrne i četiri bronzane medalje.

Direktorka Matematičke gimnazije Mirijana Katić rekla je da je na 40. Balkanijadi iz matematike učestvovalo skoro 200 učenika iz celog sveta, a ne samo zemlja Balkana.

- Zadaci su bili veoma teški i nije bilo lako osvojiti medalju. Srbija treba da se ponosi jer je svih šest učenika koji su predstavljali našu zemlju su osvojili medalje. Imamo dve srebrne medalje i četiti bronzane ovog puta. Učenici Matematičke gimnazije su osvojili dve bronzane i dve srebrne medalje, a učenik iz Novog Sada iz Gimnazije 'Jovan Jovanović Zmaj' je osvojio bronzanu medalju, kao i učenik iz Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niš - rekla je Katić.

Ona je navela da je ovo važna provera pred najvažnije takmičenje u svetu - Olimpijadu iz matematike koje će biti u julu u Japanu.

- U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju su učestvovali učenici iz 11 zemalja Balkana, dok je van konkurencije učestvovalo još 11 ekipa iz celog sveta. Nagrađeni učenici iz Matematičke gimnazije su Gvozden Lapčević i Mateja Vukelić, koju su osvojili srebrne medalje, zatim Stefan Šebez i Aleksandar Višnjić bronzane medalje, kao i učenik Andrija Živadinović iz Gimnazije „Svetozar Marković” u Nišu - bronzana medalje i Vukašin Đinović iz Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj” takođe bronzanan - rekla je Katić.

Učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, Stefan Šebez osvojio je bronzanu medalju.

- Rešio sam prvi i drugi zadatak. Vantakmičarske aktivnosti su bile divne i sjajno iskustvo nosimo. Ja sam počeo od sedmog razreda da se pripremam za sva takmičenja iz matematike - rekao je on.

Foto: printscreen tanjug

 

On kaže da je nastavio pripreme za Olimpijadu u Japanu.

- Nadam se da ako prođem da ću i tamo ostvariti lepe rezultate. Ove medalje su potvrde za naš rad i posvećenost - rekao je Šebez.

Bronzanu medalju osvojio je i Aleksandar Višnjić, takođe učenik Matematičke gimnazije.

- Zadaci su bili lepi, a organizacija sjajna. Ja se za ovo pripremam ceo život, od prvog razreda osnovne škole. Konkurencija je po tradiciju bila jaka. Imamo naše komšije Rumune i Bugare koji uvek ostvaruju sjajne rezultate - rekao je on.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar