Vesti > Društvo

Ivkovićeva: Do kraja godine INFLACIJA bi trebalo da bude PREPOLOVLJENA, ali CENE ne mogu u RIKVERC

Inflacija je i dalje najveća globalna briga, a rastuće cene svaki četvrti građanin u svetu ocenjuje kao najveći problem današnjice

Izvor: K1info/Tanjug

27/05/2023 > 10:29

podeli vest:

Ivkovićeva: Do kraja godine INFLACIJA bi trebalo da bude PREPOLOVLJENA, ali CENE ne mogu u RIKVERC
Foto: Unsplash.com


Viceguvernerka Narodne banke Srbije Ana Ivković izjavila je da usporavanje inflacije ipak ne znači da cene mogu u "rikverc", ali najavljuje da će već sredinom sledeće godine inflacija ući u ciljani koridor.

U intervjuu za RTS, ona je podsetila da je inflacija i dalje najveća globalna briga, a rastuće cene svaki četvrti građanin u svetu ocenjuje kao najveći problem današnjice.

Ipak, iz Narodne banke Srbije stižu umirujuće vesti - inflacija usporava i do kraja godine trebalo bi da bude prepolovljena.

- O tome smo razgovarali tokom majskog izveštaja o inflaciji, pre nekih desetak dana. Posmatramo, merimo i komuniciramo dve mere inflacije - prva je međugodišnja inflacija, ona je za 1,1 procentni poen niža u odnosu na međugodišnju inflaciju iz marta. Druga kategorija koju merimo je mesečna stopa inflacije - objašnjava Ivkovićeva.

Foto: nbs.rs

 

Ona naglašava da se spojilo nekoliko šokova i podseća da smo imali prilično visoke mesečne stope rasta cena, ne samo u Srbiji, već svuda u svetu.

- Ako pogledate Srbiju, od aprila prošle godine do februara ove, ako izuzmemo decembar, mesečne stope rasta su bile preko jedan odsto, uglavnom 1,5 odsto, što je prilično visoko i nije uobičajeno. U narednom periodu, kada izuzmemo mesece u kojima će doći do korekcije cene električne energije i gasa, imaćemo niske mesečne stope inflacije koje će biti generator snižavanja međugodišnjih stopa inflacije - najavljuje Ivkovićeva.

Prema njenim rečima već sredinom sledeće godine inflacija će ući u ciljani koridor od 3 +/- 1,5 odsto.
 

Ostavite komentar