Vesti > Društvo

Nije imalo smisla TAKO BRZO vratiti DECU U "RIBNIKAR": Da je MINISTARSTVO donelo odluku, ne bi došlo do PODELA

Odluku je trebalo da donese Ministarstvo prosvete, jer bi se verovatno tako izbegle podele i nesuglasice do kojih je došlo, smatra ona

Izvor: K1info/Tanjug

01/06/2023 > 17:07

podeli vest:

Nije imalo smisla TAKO BRZO vratiti DECU U "RIBNIKAR": Da je MINISTARSTVO donelo odluku, ne bi došlo do PODELA
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Profesorka Vesna Nikolić Ristanović iz Viktimološkog društva Srbije izjavila je danas da je po njenom mišljenju bilo previše brzo vratiti decu u OŠ "Vladislav Ribnikar" posle tragedije koja se dogodila 3. maja, jer je vrlo opasno ostavljati ljude duže u prostoru u kom se desio traumatičan događaj zbog rizika retraumatizacije.

Smatra da je trebalo da roditelji budu uključeni u razrešavanje krize posle masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", ali da je odluku trebalo da donese Ministarstvo prosvete, jer bi se verovatno tako izbegle podele i nesuglasice do kojih je došlo.

- Lično smatram da nije imalo nikakvog smisla tako brzo vratiti decu u školu. To je zapravo trebalo jedno stručno telo da kaže svoje mišljenje, a da onda naravno razgovara i sa roditeljima - rekla je ona za Tanjug.

Kako objašnjava, trauma se preživljava na različite načine, nekoga će ovako jedan strašan događaj poput pucnjave u školi pogoditi jače, nekoga možda malo manje, zato što svi imaju različita iskustva, a takođe postoji mogućnosti i da su neka deca imala i neke lične traume, poput smrti u porodici.

Ristanovićeva napominje da svaki traumatski događaj deluje na ljude i da je vrlo opasno stavljati ljude duže u prostoru u kom se desio traumatičan događaj, jer je tu veliki rizik od retraumatizacije, odnosno produžavanja traumatizacije, naročito u uslovima kada se radi o ubistvima gde se o događaju, koji prouzrokuje traumu u centru javnog zbivanja, stalno priča.

Ostavite komentar