Vesti > Društvo

SELAKOVIĆ na Danima socijalne zaštite: KAPITALNE INVESTICIJE ekonomski OSNAŽILE LJUDE u Novom Sadu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dodao i da je potrebna bolja komunikacija i umreženost centara za socijalni rad

Izvor: K1info/Tanjug

12/06/2023 > 14:12

podeli vest:

SELAKOVIĆ na Danima socijalne zaštite: KAPITALNE INVESTICIJE ekonomski OSNAŽILE LJUDE u Novom Sadu
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas da u Novom Sadu od 2018. godine broj primalaca novčane socijalne pomoći opada u proseku za 2,5 odsto, što je rezultat ekonomskog osnaživanja Srbije i Novog Sada.  

- U Novom Sadu imamo niz kapitalnih investicija koje su zapošljavale ljude, ekonomske ih osnaživale, omogućavale im da se zaposle, da reše pitanje svojih stalnih prihoda i da siđu sa liste primaoce novčane socijalne pomoći i nama treba da bude cilj da ekonomski osnažimo svakoga ko je radno sposoban da se zaposli, počne da radi da ne bi bio na novčanoj socijalnoj pomoći - rekao je Selaković na međunarodnoj konferenciji "Dani socijalne zaštite, nasilje, uzroci, mere i intervencije". 

Selaković je istakao da je veoma važno što udruženja građana prisustvuju na konferenciji i apelovao na socijalne radnike da pozovu predstavnike verskih zajednica i uključe ih u zajedničko delovanje.

- Kao društvo treba mnogo više da se bavimo prevencijom, nama se pojam porodice sve više i više vezuje za priče kao što su nasilništvo, ubistvo, stradanje, da li to znači da porodica ne treba da postoji zato što se to u njoj dešava, ne ja sam potpuno suprotnog mišljenja - ocenio je Selaković. 

Selaković je istakao da treba osnažiti porodicu tako da u njoj ne dođe do nasilja među partnerima, decom i roditeljima, kao i da ne dođe do nasilja u školi. 

Kako navodi resorni ministar, ohrabruje ga činjenica da Centar za socijalni rad u Novom Sadu pridaje značaj podršci ranom roditeljstvu. 

On je dodao i da je potrebna bolja komunikacija i umreženost centara za socijalni rad na teritoriji Srbije.

- Da se više viđate, da razgovarate o praksi koju imate, da iz nje izvlačimo ono najbolje što možemo da postignemo kao društvo - rekao je Selaković. 

Direktorka Centra za socijalni rad Novi Sad Jerena Zorić rekla je da je neophodno afirmisati rad ustanova socijalne zaštite jer mnogi ljudi i dalje ne znaju šta je zapravo njihova osnovna funkcija.

- Odatle i ideja za Danima socijalne zaštite i nadam se da će se od sada održavati svake godine. Stručnjaci u centrima za socijalni rad rade jedan od najlepših, ali i najzahtevnijih poslova. I to nije samo posao, jer kad odu kući sa sobom nose sudbine i probleme svojih korisnika i razmišljaju kako da ih reše - navela je Zorić. 

Prema rečima Zorić, centri za socijalni rad su često predmet kritike zbog nedovoljne informisanosti ljudi. 

- Pružamo pomoć i podršku deci, mladima, odraslima i ostarelim ljudima, utehu onima koji pate, nemoćnima vraćamo snagu i štitimo prava onih koji to nisu u stanju. Štitimo roditelje od dece, decu od roditelja, partnere jedne od drugih i nekad ljude od njih samih. Zato smo često i predmet kritike, osude i nezadovoljstva građana, a najviše zbog toga što nisu dovoljno informisani - istakla je Zorić.

Tema ovogodišnje konferencije je nasilje, uzroci, mere i intervencije, a gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić se u svom obraćanju osvrnuo na zadatak lokalne samouprave da unapređuje kvalitet života svih građana posebno najranjivijih i najosetljivijih grupa.

- Za Grad Novi Sad je od izuzetne važnosti osnaživanje ustanova socijalne zaštite jer ostvaruju kvalitet u podršci deci i odraslima, kao i starima koji su suočeni sa porodičnim nasiljem. Zato postoje i dnevni boravci za osobe u riziku, savetovalište za brak i porodicu i slično. Samo u prošloj godini 24.360 naših sugrađana je koristilo usluge Centra za socijalni rad Novi Sad i taj podatak potvrđuje da je problem nasilja u društvu i da ne smemo da ga zanemarujemo već naprotiv da se bavimo prevencijom - rekao je Đurić.

U radu međunarodne konferencije "Dani socijalne zaštite" osim predstavnika centara za socijalni rad iz cele Srbije, regiona i nekih evropskih zemalja, učestvuju i predstavnici policije, pravosuđa, tužilaštava i advokati, kao i udruženja građana, što prema rečima organizatora govori u prilog činjenici da u vezi sa problemima u ovoj oblasti, a naročito nasiljem treba povezati sve najvažnije institucije i uključiti celo društvo.

Ovu dvodnevnu Međunarodnu konferenciju koja se održava prvi put u Srbiji organizovali su Udruženja "Novosadski centar" u saradnji sa Centrom za socijalni rad Grada Novog Sada (CZSRNS) i uz podršku lokalne samouprave. 

Ostavite komentar