Vesti > Društvo

Ne morate više da BRINETE prilikom ONLINE KUPOVINE, nova PRAVILA stupila na snagu: Evo šta to znači za POTROŠAČE

Advokat tvrdi sa su sada, svi oni koji žele da kupovinu obave preko interneta, zaštićeniji nego ranije

Izvor: K1info/kurir.rs

17/06/2023 > 22:01

podeli vest:

Ne morate više da BRINETE prilikom ONLINE KUPOVINE, nova PRAVILA stupila na snagu: Evo šta to znači za POTROŠAČE
Foto: Pixabay.com


Koliko puta ste se dvoumili kada ste poželeli da nešto kupite online? Verovatno je prvo što pomislite da ćete da budete prevareni, kakav je kvalitet robe i šta ako vam poručena stvar ne odgovara? Kako to vratiti?

Takvo ramišljanje nije slučajno. Sigurno ste bar jednom bili u situaciji da se borite za svoja prava kada je u pitanju zamena robe ili prevara. Ali više ne morate da brinete.

Nova pravila o bezbednosti proizvoda su upravo stupila na snagu i sada potrošači mogu da odahnu budući da je u poslednjih dvadeset godina kvalitet robe na tržištu ozbiljno urušen.

Modernozovana Uredba o opštoj bezbednosti proizvoda trebalo bi da obezbedi da u budućnosti u ponudi budu samo sigurni proizvodi, bez obzira na njihovo poreklo i mesto na kome se nude - u trgovinama ili online tržištu.

Šta ova uredba znači za potrošače govorili su za Kurir Marko Dragić iz NOPS i Nenad Cvjetićanin, advokat.

- Ova uredba će sigurno povećati stepen bezbednosti potrošača, samo je pitanje šta smo čekali do sad. S obzirom da smo na putu ka Evropskoj Uniji, svakako je trebalo na vreme da se pozabavimo time da ne može roba drugog i trećeg kavliteta da se pojavljuje na tržištu već da pratimo standarde kvaliteta propisane u EU - rekao je Dragić.

Foto: Unsplash.com

 

Cvjetićanin je istakao su potrošači zaštićeniji kada kupovinu vrše online.

- Potrošači koji kupuju online imaju veći stepen zaštite, jer imaju mogućnost da se u roku oid 14 dan predomisle i da vrate kupljeni proizvod bez ikakvih troškova - rekao je on i dodao:

- Svakako ona prava koja su opšta i koja se tiču kupovine proizvoda u radnji važe i online. Kada prođe 14 dana onda tu nastupa pravilo o saobraznosti. Proizvod mora da bude saobrazan tokom minimum dve godine tako da trgovac mora da odgovara za saobraznost.

 

Ostavite komentar