Vesti > Društvo

Čak 75% ŽENA u Srbiji ima POSTPOROĐAJNU TUGU: Može biti OPASNA PO ZDRAVLJE, a ovo su SIMPTOMI

Traje dve nedelje, a razdražljivost, prevelika napetost, uznemirenost, potištenost i suze samo su neke od tegoba

Izvor: K1info/kurir.rs

25/06/2023 > 18:06

podeli vest:

Čak 75% ŽENA u Srbiji ima POSTPOROĐAJNU TUGU: Može biti OPASNA PO ZDRAVLJE, a ovo su SIMPTOMI
Foto: Shutterstock


Čak 75 odsto žena u Srbiji ima postporođajnu tugu iliti "bebi-bluz", koji može da počne već od trećeg do petog dana nakon porođaja.

Ovaj period obično traje do dve nedelje.

Stručnjaci upozoravaju da ukoliko traje duže može biti opasna po zdravlje mame i otežati njen odnos sa okolinom i bebom.

Dr Oliver Vidojević, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje objasnio je da se taj fenomen često zove i "sindrom trećeg dana", jer se brzo razvija u odnosu na trenutak porođaja i predstavlja kulminaciju svega onoga što prethodi porođaju.

- Trudnoća je proces koji zahvata telo, um i dušu majke do najnapetijeg dela, poroda, gde se nešto finalizuje. Posle toga, kad to prođe, dolazi do hipofizioloških procesa, niza endokrinih procesa koji započinju i menja se endokrino funkcionisanje organizma. To daje priliku da se stvori fenomen koji je zapravo period izvesnog oblika žalosti za onim prethodnim stanjem i istovremeno put ka usvajanju tog sledećeg stanja - rekao je dr Vidojević.

Prema njegovim rečima, u tom roku od tri do pet dana, s dolaskom kući pojavljuje se niz simptoma koji traju do dve nedelje.

- To su razdražljivost, prevelika napetost, uznemirenost, uzdržanost, potištenost i suze, koje idu i kada nema nekih misli koje bi ih pratile, uzrujanost, pitanja "kako ću ja, kako će beba". Pojačava se efekat nečega što se u svakom slučaju pojavi kao briga i specifična pažnja koju majka ima na bebu i svi ostali imaju na majke s bebom u porodicama - napomenuo je on.

Naglašava i da je za ženu bitno da zna da u tom trenutku ima na koga da se osloni. Ako sve to potraje duže od dve sedmice ili počne da se pogoršava, važno je da se javi psihijatru.

Tada ulazimo u drugi nivo psihopatologije, postpartalnu depresiju ili postpartalnu psihozu, gde se proces dublje razvija i psihološki i psihijatrijski i otežava komunikaciju porodilje s bebom - zaključio je dr Vidojević i istakao da su informisanost i razgovor ključni.

 

Ostavite komentar