Vesti > Društvo

KNJIŽEVNOST namučila OSMAKE: Evo kako su ĐACI prošli na prvom testu MALE MATURE

I učenici i nastavnici saglasni su da je gramatika bila lakši deo testa

Izvor: K1info/Tanjug

21/06/2023 > 14:17

podeli vest:

KNJIŽEVNOST namučila OSMAKE: Evo kako su ĐACI prošli na prvom testu MALE MATURE
Foto: Tanjug


Đaci osmog razreda osnovnih škola iz cele Srbije polagali su danas završni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Budućim srednjoškolcima najviše muke su zadala pitanja iz književnosti, jer su zahtevala duže i pažljivije razmatranje. 

I učenici i nastavnici saglasni su da je gramatika bila lakši deo testa.

Većina učenika koji su polagali, kažu da su ovim testom zadovoljili uslove za upis u željenu školu i smer.

Polaganje male mature za učenike osmog razreda počinje danas polaganjem testa iz srpskog, odnosnog maternjeg jezika u 9 časova. 

- Bila su dva pitanja otvorenog tipa, ostala su bila zatvorenog. Najteže mi je bilo 20. pitanje, gde je bio zadat tekst koji je trebalo da prepoznamo. Mislim da je u pitanju pesma "Stari Vujadin", iskreno ne znam kako sam uradila, moram da saberem utiske - rekla je za Blic devojčica iz Osnovne škole "Drinka Pavlović".

Pojedinim svršenim osmacima iz Prve osnovne škole "Kralja Petra Drugog" u Užicu, trebalo je sat vremena da urade današnji test iz srpskog jezika. Opšti utisak im je da su zadaci na prvom testu male mature bili laki.

- Pogrešio sam u prvom zadatku. Bio je naveden dug odlomak iz Pupinovog dela "Sa pašnjaka do naučenjaka" na temu koga je trebalo odgovoriti na pitanje. Toliko sam se zbunio da nisam zapamtio ni kakvo je bilo pitanje, ni šta sam odgovorio, niti sada znam šta je trebalo odgovoriti. Znam samo da mi je ovo netačno, za ostalo se nadam da sam uradio dobro - objasnio je za Blic Uroš Đorđević iz ove škole. 

U Osnovnoj školi "Laza K. Lazarević" u Šapcu prvi dan završnog ispita protekao je bez problema, a kako je za Tanjug rekao direktor ove škole, Milan Blagojević, cilj škole je bio da se postignu bezbedni uslovi za učenike koji polažu test. 

Blagojević je izrazio nadu da će i naredni dani proteći bez problema, te da je ova škola obezbedila dve prostorije za nesmetan rad učenika, salu za fizičko i jednu učionicu.

Nastavnik srpskog jezika, Nikola Tanasić, kaže da nije imao uvid u testove, ali je u razgovoru sa učenicima stekao utisak da je test iz srpskog jezika bio teži od probnog. 

Kako je naveo, učenike je zbunjivala veština čitanja i razumevanja pročitanog, kao i zavisna rečenica u tekstu, dok je gramatika solidno urađena.

Većina učenika koji su polagali, kažu da su ovim testom zadovoljili uslove za upis u željenu školu i smer.

Prvi rezultati najkasnije se očekuju  u nedelju, 25. juna do 8 ujutru. To je već dan kada roditelji mogu da podnesu prigovore putem portala Moja srednja škola, a sutradan će biti dostupno i u školi. Konačni rezultati stižu 28. juna.
 

Ostavite komentar