Vesti > Društvo

DECA vam ostaju SAMA kod KUĆE dok ste na POSLU? Evo kako da to LAKŠE prebrodite

Postoje opšte smernice za uzrast koje će vam pomoći da donesete odluku kada ih možete ostavljati same

Izvor: K1info/blic.rs

28/06/2023 > 18:06

podeli vest:

DECA vam ostaju SAMA kod KUĆE dok ste na POSLU? Evo kako da to LAKŠE prebrodite
Foto: Freepik.com


Ono što muči skoro sve roditelje je kako ostaviti decu samu kod kuće. Ko će da ih čuva za vreme raspusta, sa koliko godina mogu da ostaju sami, koje obeveze mogu da preuzmu i koliko je vremena mnogo, a koliko normalno da budu sami, pitanja su koja se vrte po glavama mama i tata, a koji zbog posla ne mogu sedeti kod kuće sa decom. O ovoj temi, govario je za žena.blic Leo Ivanišević.

- Ne postoje jednoznačni odgovori u vezi sa tim da li i kada treba da ostaju deca sama kod kuće, ali postoje prava pitanja koja možemo sebi da postavimo kako bismo došli do odgovora koji je najbolji za naš pojedinačni slučaj. Pitanja koja treba postaviti uključuju: Кoji je uzrast i nivo zrelosti vašeg deteta - rekao je on i dodao:

- Da li vaše dete ima neke intelektualne ili psihološke probleme, probleme sa mentalnim zdravljem ili fizičke probleme, kao što su bolest ili invaliditet? Кoliko lako može doći do vas ili do kontakta za hitne slučajeve? Da li vaše dete može da kontaktira kontakte za hitne slučajeve telefonom ili lično kada je samo kod kuće.

Foto: Freepik.com

 

Dakle, ostavljanje dece same kod kuće uključuje određeni rizik. A cilj je da se izbegnu situacije koje bi mogle da dovedu dete u opasnost (fizički ili emocionalno), a na vama je da učinite sve što možete da smanjite ove rizike.

- Uzrastne odrednice koje ću dalje navesti su opšte smernice. Da bi ostala sama kod kuće, mnoga deca će možda morati da budu starija od uzrasta navedenih u ovim smernicama. Za neku decu ova odluka zavisi od toga da li će odrasla osoba biti u blizini i da li će dete sa njima čuvati drugu decu kod kuće - rekao je on.

Leo ističe da je velika odgovornost za dete da ostane samo kod kuće, ali uz odgovarajuću pripremu i pažljivo razmatranje, to može biti razvojno pozitivno iskustvo za vaše dete.

Evo opštih smernica za uzrast koje će vam pomoći da donesete odluku:

- Decu mlađu od 8 godina nikada ne treba ostavljati samu u bilo kom vremenskom periodu.

- Decu uzrasta od 8 do 10 godina možemo ostaviti same na manje od tri sata, ali nikada ne bi trebalo da im prepuštamo odgovornost za mlađu braću i sestre.
- Deca uzrasta od 11 do 13 godina mogu biti ostavljna sama manje od 12 sati. Treba početi sa 2-3 sata i produžavati do dužih vremenskih perioda na osnovu dečije udobnosti i individualnih potreba.
- Deca uzrasta od 14 do 15 godina mogu biti ostavljna sama manje od 24 sata.
- Deca uzrasta od 16 do 17 godina mogu biti ostavljena sama duže vreme ako postoji plan o tome kako da se reaguje u hitnim slučajevima.

Mame koje moraju da ostave decu kod kuće dok su na poslu podelila su svoja iskustva, a jedna je naglasila da se plaši da ih pusti da sami prže jaja.

- Mislila sam da je sa pakovanjem užine i ručka gotovo sa krajem školske godine, ali se ispostavilo da sam sa početkom raspusta u još većim obavezama i problemu. Imam dve ćerke, 9 i 12 godina, i iako sam mislila da sam ih prilično osamostalila, shvatila sam da im nisam dala šansu da uzmu nož u ruke i same naseckaju šta treba i spreme doručak ili još gore - da priđu šporetu i podgreju ručak ili, ne daj Bože, same isprže jaja ili već nešto - rekla je jedna mama.

Foto: Freepik.com

 

Svoje iskustvo podelila je i mama koja je razvedena.

- S obzirom na to da sam se razvela kad mi je sin imao tri godine a ćerka sedam, i da nisam nikad imala baka i deka servis, moja deca su već od malih nogu morala da se angažuju oko kuće i da rade sve poslove koji su u skladu sa njihovim uzrastom. Drugačije ne bismo ništa stigli, a kuća i život bi nam bili u haosu. Danas, kad ona ima 14, a on 10 ja za njih, u smislu ostajanja kod kuće i toga šta sve sami mogu da rade, uopšte ne brinem - rekla je druga mama.

- Uopšte nemam predstavu u kom uzrastu deca mogu da budu toliko dugo sama kod kuće, kao ni to da li i koliko treba da budu samostalne u pripremanju obroka. Mada vidim da me drugi roditelji čudno gledaju kada to pričam... Oni uveliko decu ostavlju samu kod kuće... A dete pred šporetom mi je nezamisliva scena! Iako čujem da već sa 12 godina mnoga deca umeju štotša da naprave od jela. Da li grešim, da li sam mama frik, u smislu preterene brige, ne znam - rekla je treća mama.

 

Ostavite komentar