Vesti > Društvo

Ko će nas LEČITI, ali bukvalno? Došli smo u situaciju da nam nedostaje SPECIJALISTA u 11 GRANA medicine

Interesovanje mladih za medicinu veliko, ali glavni problem je to što radnici u našoj zemlji nisu dobro raspoređeni, tvrde stručnjaci

Izvor: K1info/kurir.rs

31/07/2023 > 21:33

podeli vest:

Ko će nas LEČITI, ali bukvalno? Došli smo u situaciju da nam nedostaje SPECIJALISTA u 11 GRANA medicine
Foto: Unsplash.com


U čak 11 grana medicine postoji veliki deficit lekara specijalista, alarmantni su podaci Ministarstva zdravlja.

Među njima su i anesteziolozi, lekari opšte medicine, radiolozi i pedijatri. 

Postavlja se pitanje ko će nas lečiti?

Dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević istakao je da je ovaj problem kompleksan.

- Posebno je krucijalan period od pre 15 godina, od 2002. do 2010. godine, kada je bila potpuno prekinuta mogućnost obavljanja svih ovih definitivnih specijalizacija, pre svega anesteziologije i radiologije. Edukacija specijalista za državne i zdravstvene ustanove bila je praktično onemogućena, osim za one koji su sami snosili troškove, odnosno takozvanih volonterskih specijalizacija. Ovakav gubitak u zdravstvu teško je nadomestiti, i za svaku stratešku grešku potrebno je mnogo vremena - nije optimističan Jakovljević.

Foto: Unsplash.com

 

On je istakao da je da je interesovanje mladih za medicinu i dalje na visokom nivou.

- Kakva je situacija sada? Interesovanje za fakultete naše struke je i dalje veliko, kao i prethodnih godina, kada su se svi fakulteti u zemlji, uključujući i državne fakultete, otprilike upisivali oko 1.100 do 1.200 studenata u prvu godinu studija. To pokazuje da još uvek postoji značajno interesovanje za ovu struku. S druge strane, Ministarstvo zdravlja je, zahvaljujući pre svega potrebama koje su se stvorile tokom pandemije, zaposlilo veliki broj mladih ljudi u periodu od 2020. do ove godine - rekao je Jakovljević.

On je istakao da je glavni problem u tome što radnici u našoj zemlji nisu dobro raspoređeni.

- Međutim, glavni problem u našem sistemu jeste što lično smatram da zdravstveni radnici u našoj zemlji nisu dobro raspoređeni. Većina njih, uključujući i mlade studente, orijentisani su ka velikim centrima, dok u manjim centrima i bolnicama često nema dovoljno kadra. Uvek će postojati deficit medicinskog osoblja bez obzira na to koliko ih obrazujemo. Ono što želim da kažem je da je broj obrazovanih radnika u redu, ukoliko bi bili pravilno raspoređeni, ali to trenutno nije slučaj, i ne vidim način kako se to može efikasno promeniti. Jednostavno, većina je usmerena ka velikim centrima, a manje prema manjim gradovima i bolnicama - istakao je Jakovljević.

Ostavite komentar