Vesti > Društvo

Za mlade roditelje FLEKSIBILNO RADNO VREME bitnije i od PLATE: Nikad ne potpisujte BLANKO OTKAZE!

Mame se danas susreću sa otkazima nakon porodiljskog, kažu u Centru za mame

Izvor: K1info/rts.rs

18/08/2023 > 07:01

podeli vest:

Za mlade roditelje FLEKSIBILNO RADNO VREME bitnije i od PLATE: Nikad ne potpisujte BLANKO OTKAZE!
Foto: Pexels.com


Uprkos krizi i otežanim uslovima poslovanja, čak 24 poslodavca su se prijavila za nadmetanje u kategoriji "prijatelj porodice".

Ko je najbolje uskladio roditeljske i poslovne obaveze svojih radnika znaće se na jesen, a takmiče se i male i velike privatne kompanije i javna preduzeća.

Mnogo je poslodavaca koji gledaju ispod oka roditelja koji traži odsustvo zbog porodičnih obaveza. Ali, ima i firmi koje se umesto profitom razmeću brojem beba.

Jovana je bivši sindikalac. Tokom studija u Americi iskusila je rad na raznim poslovima - od čišćenja do rukovođenja. Danas je mama koja radi od kuće. Smatra da je dobro afirmisati dobre poslodavaca, ali da je podjednako važno kažnjavati one koji krše zakon.

- Jedna od ključnih stavki je da roditelji, pogotovo majke, ne potpisuju blanko otkaze, da ne dobijaju otkaze tokom trudnoće i da ih nakon porodiljskog čeka isto radno mesto kao pre odlaska na porodiljsko. Ono sa čim se mame danas susreću jesu otkazi nakon porodiljskog, nepoštovanje toga da mame dece do tri godine treba da rade isključivo prvu smenu - kaže Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Foto: Pexels.com

 

Poslodavci nemaju poreske olakšice za usklađivanje roditeljskih sa radnim obavezama. Društvena odgovornost ne zavisi od veličine firme niti od toga da li je u privatnom ili javnom vlasništvu. Ipak, malim firmama bi dobro došla pomoć.

- Da im se na neki način omogući da naprave kao što je slučaj u velikim kompanijama gde dosta velikih kompanija imaju u okviru svojih prostora igraonice, imaju osobe koje čuvaju decu zaposlenih koja iz nekih razloga ne idu u vrtić, i u školu. Možda u tom smislu da im se pomogne da oni iskoriste svoje prostorne kapacitete, da naprave neke takve slične sadržaje - navodi Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca.

Za većinu zaposlenih roditelja, fleksibilno radno vreme važnije je čak i od zarade, pokazuju istraživanja. Visoko na listi prioriteta i odsustvo s posla i mimo bolovanja.

- Ili možda skraćeno radno vreme, četvorodnevna radna nedelja, što recimo postaje sve češća praksa, naravno rad od kuće je veoma važan i kada imate vanredne situacije da imate razumevanje od poslodavca da ne možete tog dana da dođete na vreme. Tek na kraju dolazi onaj finansijski momenat, a to je podsticaj roditeljima za prvo dete koje kompanije i same daju - kaže Mihajlo Vesović, direktor u PKS.

Bez obzira na to kojim poslom se bavi, dobar roditelj, sposoban je da bude i dobar radnik, pa i menadžer. Organizacija posla je mačji kašalj u odnosu na to da svi u porodici budu siti, čisti, da na vreme popiju lek, odu u školu, vrtić... Niko kao zaposlena mama ne ume da štedi vreme i novac, da resurse koristi na najbolji način.

Ostavite komentar