Vesti > Društvo

Zašto niko NE PRISKAČE U POMOĆ ŽENAMA koje dobiju SRČANI ZASTOJ na JAVNOM MESTU?

Što je žena koja ima srčani zastoj starija to su šanse da neko pristupi reanimaciji manje

Izvor: K1info/rts.rs

20/09/2023 > 15:58

podeli vest:

Zašto niko NE PRISKAČE U POMOĆ ŽENAMA koje dobiju SRČANI ZASTOJ na JAVNOM MESTU?
Foto: Shutterstock


Rezultati nove studije pokazuju da je manje verovatno da ćemo ženama priskočiti u pomoć ako na javnom mestu imaju srčani zastoj i pokušati reanimaciju nego muškarcima koji se nađu u istoj nevolji. Zbog toga stručnjaci pozivaju sve da pomoć „bez oklevanja“ pružaju bez obzira na pol i godine.

Tim kanadskih istraživača ispitao je 39.000 slučajeva srčanih zastoja koji su se desili izvan bolnice u periodu između 2005. i 2015. godine u Kanadi i SAD.

Otkrili su da je samo 54 odsto osoba koje su pretrpele srčani zastoj na javnom mestu dobilo kardiopulmonalnu reanimaciju (CPR). U poređenju sa muškarcima, ženama je pružan ovaj vid pomoći 28 odsto manje.

Međutim, kod kuće i na drugim mestima gde nema mnogo ljudi pol nije bio povezan sa tim da li je osobi pružena pomoć.

Što je žena koja ima srčani zastoj starija to su šanse da neko pristupi reanimaciji manje. Sa svakim porastom broja godina za 10, verovatnoća da bude reanimirana opadala je tri odsto, dok je kod muškaraca taj pad bio čak devet odsto.

Na sajtu britanske Nacionalne zdravstvene službe navodi se da potpuna kardiopulmonalna reanimacija podrazumeva kompresiju grudnog koša (masažu srca) i veštačko disanje.

Dr Aleksis Kornojer iz Bolnice Svetog Srca u Montrealu, u Kanadi, rekla je da nema objašnjenja zašto je to tako.

- Možda se ljudi plaše da dodirnu žene ili da će ih povrediti, ili misle da je kod žena manje verovatno da je u pitanju srčani zastoj. U hitnim slučajevima, kada je neko u nesvesti i ne diše pravilno, pored pozivanja hitne pomoći, oni koji se slučajno zateknu na mestu trebalo bi da pokušaju reanimaciju. To pacijentu pruža mnogo veće šanse za preživljavanje i oporavak - objašnjava dr Kornojer.

Prema navodima Britanske fondacije za srce (BHF), u Velikoj Britaniji svake godine desi se više od 30.000 slučajeva srčanih zastoja izvan medicinskih ustanova. Tek manje od 10 odsto njih preživi.

Ostavite komentar