Vesti > Društvo

NOŽEVI U DEČIJIM RUKAMA - ko je kriv? Specijalista školske psihologije tvrdi: ODRASLI SU NJIHOV NAJVEĆI PROBLEM

Biljana Lajović kaže da decu ili previše štitimo ili se uopšte ne bavimo njima kao i da se u konfuziji jako teško odrasta

Autor: Mina Duduković

06/10/2023 > 14:36

podeli vest:

NOŽEVI U DEČIJIM RUKAMA - ko je kriv? Specijalista školske psihologije tvrdi: ODRASLI SU NJIHOV NAJVEĆI PROBLEM
Foto: Freepik.com


Nesreća, tragedija, neverica... Ovakvim i sličnim rečima opisujemo najcrnje događaje u kojima učestvuju naša deca, a koji su nažalost sve učestaliji. 

Biljana Lajović, specijalista školske psihologije kaže da tek kada se desi pogibija ili nevolja mi otvoramo mnoga pitanja, ali pre svih, najvažije je kako da pomognemo svojoj deci. Na pitanje ko su krivci, dečiji psiholog naglašava:

- Odrasli!

Foto: Freepik.com

 

Dve strašne vesti pogodile su Srbiju za samo dva dana. Prvo je dečak (13) u Niškoj banji nožem naneo smrtonosne povrede svom drugu, a danas je udarja vest da je njihova vršnjakinja iz Novog Sada, takođe, nožem ubola svoju drugaricu. 

Ogromna sreća u velikoj nesreći je da rana povređena devojčicae nije bila duboka i da nije nož išao ka vratu. Nažalost, dečak iz Niške banje podlegao je povredama, koje mu je zadao njegov najbolji drug.

Lajović objašnjava da se problem sa agresivnim ponašanjem dece mora sagledati mnogo dublje. Nikako ne smemo da upoređujemo slučajeve i da izvačimo primere, važno je da se situacija pogleda kompleksno.

- Ako bismo stvarno pogledali kakvi smo mi, shvatili bismo da sve to što se sa decom dešava je samo odraz onog što mi radimo i kako se mi ponašamo. Kome dajemo na značaju, ko su glavne "zvezde" u novinama, na televiziji na internetu. Videli bismo jasno da novinske strane ispunjavaju samo loše vesti, sa stravičnim akterima, ali da nikada nije naglašena posledica, već samo čin - objašnjava Lajović, za K1 info.

Foto: Freepik.com

 

Ona dodaje da decu nevaspitavamo i ne učimo ih pravim vrednostima i da je osim roditeljima za to odgovorno celo društvo, roditelji, ukupna javnost u Srbiji i mediji. 

- Roditelji mališane ili previše štite ili se uopšte ne bave njima. To je ogroman problem. Škole su nemoćne, jer roditelji se mešaju i u obrazovanje, pokušavaju da utiču na nastavnike, bave se školskim programom, umesto da razgovaraju sa svojom decom, da odgonetnu šta ih to muči. Ja kada sam to uradila, kad sam pitala đake šta je njihov najveći problem, odgovor je bio neočekiva: Deca su nesrećna sa nama. Još jedna činjenica koja obeshrabruje jeste to što ne postoji prava povezanost dete-roditelj-škola. Roditelji su pobrkali svoje obaveze - kaže psiholog.

Ona dodaje naša deca odrastaju u atmosferi u kojoj se ceni bahatost, prividna popularnost i agresivno ponašanje.

- Potrebno je celo selo da se odgoji jedno dete, kaže stara poslovica. Kada bi je preveli u današnje vreme, jasno je da svi moramo da se promenimo da bi nam i deca bila bolja. Evo, mi ponovo pričamo o deci koja se ekstremno loše ponašaju, a ima i divne dece koju stavljamo u drugi plan ili ih i ne pominjemo. A ona treba da su primer. Suština problema je što su nam potpuno uništeni  stubovi društva. Uža porodica teško funkcioniše, a šira više nema nikakvu ulogu. Roditelji su po ceo dan na poslu, a deci preko društvenih mreža, interneta u globalu i televizije, ostaju kao uzori oni koji lako dolaze do novca, ili, neke nazovi popularnosti - dodaje Lajović. 

Ustvari, kaže psiholog, moramo da se preslišamo svi. Na pitanje, da li možemo nešto da promenimo ili je kasno, psiholog odgovara: 

- Sve možemo da popravimo. Dajte sebi zadatak, promenite se nedelju dana i gledajte kako se sve menja na bolje. Važno je da imamo svest o tome šta smo uradili deci i da ubuduće radimo suprotno - zaključuje Lajović.

 

Ostavite komentar