Vesti > Društvo

Novi udžbenik za naše OSMAKE: To što si ROĐEN KAO DEČAK - ne mora da bude tako

U novom udžbeniku za osmi razred iz biologije piše da postoje osobe muškog roda, osobe ženskog roda, transrodne i rodno neutralne osobe

Autor: Telegraf

07/09/2022 > 18:27

podeli vest:

Novi udžbenik za naše OSMAKE: To što si ROĐEN KAO DEČAK - ne mora da bude tako
Foto: Unsplash.com


Da sami mogu da odrede kog su roda, odnosno, da to što su rođeni kao dečak ili devojčica i ne mora da bude tako, saznaće na času biologije učenici, koji su pre nekoliko dana krenuli u osmi razred.

Oni će biologiju učiti po novom programu koji je upakovan u udžbenike jedne izdavačke kuće, a koji se razlikuje od onog po kome su učili godinu dana stariji đaci.

- S vremenom svako od nas razvija svoj osećaj pripadnosti muškom ili ženskom rodu, to jest rodni identitet, a rod i pol ne moraju se nužno poklapati kod svake osobe - piše u lekciji Polni i rodni identitet.

Osmaci će u delu lekcije u kome se objašnjava polni identitet saznati da postoje osobe muškog pola, osobe ženskog pola i međupolne osobe, kao i to da je međupolnost relativno česta i da međupolnih osoba ima "više nego, na primer, riđokosih".

Međutim, nije poznato na osnovu čega je napravljeno to poređenje, jer se precizno ne zna koliko ima jednih, a koliko drugih.

U delu koji objašnjava rodni identitet kaže se da postoje osobe muškog roda, osobe ženskog roda, transrodne osobe i rodno neutralne osobe. Na mestu gde se govori o diskriminaciji objašnjava se da "nam društvo često nameće da rod i pol moraju da se podudaraju".

Foto: Unsplash.com

 

Nastavnici i roditelji smatraju da se na ovaj način pogrešno predstavlja jedna osetljiva tema u osetljivom životnom dobu. Jedan nastavnik biologije smatra da se protiv ovakvog nametanja svako treba boriti na svoj način i da on ovu lekciju neće predavati.

Prema rečima pravnih stručnjaka u njoj koriste se stavovi i pojmovi za koje nema osnova u Ustavu, Porodičnom zakonu, Zakonu o matičnim knjigama, jer se polni identitet muškarca i žene utvrđuje prilikom rođenja i odmah zatim registruje kod matičara.

Oni naglašavaju da zakoni koji su saglasni sa Ustavom regulišu pol, a da je sve drugo protivzakonito.

Foto: Unsplash.com

 

Miša Đurković, naučni savetnik u Institutu za evropske studije, smatra da je udžbenik biologije za osmi razred u suprotnosti s propisima, a da izdavanje i nabavku udžbenika treba preispitati i vratiti pod državnu kontrolu.

 

 

 

Ostavite komentar