Vesti > Društvo

U CRNOJ GORI UNIŠTENO skoro 20 tona BANANA ZBOG PESTICIDA, u SRBIJI zabranjeno 113 sredstava za ZAŠTITU BILJA

Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja sve češće je razlog za vraćanje pošiljki voća i povrća unutar zemalja Evropske unije

Izvor: K1info

09/11/2023 > 11:01

podeli vest:

U CRNOJ GORI UNIŠTENO skoro 20 tona BANANA ZBOG PESTICIDA, u SRBIJI zabranjeno 113 sredstava za ZAŠTITU BILJA
Foto: Pixabay.com


Inspektori u Crnoj Gori uništili su u septembru čak 20 tona banana koje su sadržale pesticide u većoj količini od dozvoljene, javlja radio-televizija Crne Gore (RTCG), pozivajući se na izveštaju Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Kako se navodi u dokumentu, uništen je 19.591 kilogram banana jer je u njima pronađen nedozvoljeni pesticid hlorpirifos - koji je u Crnoj Gori potpuno zabranjen, a u Srbiji je dozvoljen za tretiranje šećerne repe.

U izveštaju za septembar se navodi da je zbog pesticida formetanat koji je takođe zabranjen u zemljama Evropske unije zbog sumnje da može da utiče na zdravlje ljudi, uništeno 2.700 kilograma nektarina.

Inspektori su uništili i dve pošiljka hrane za životinje u količini od 20.580 kilograma jer im je prošao rok upotrebe.

U Srbiji  zabranjeno 113 pesticida

Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja sve češće je razlog za vraćanje pošiljki voća i povrća unutar zemalja Evropske unije, čijem sistemu za kontrolu bezbednosti hrane i mi pripadamo.

Od danas je u Srbiji zabranjena upotreba 113 preparata za zaštitu bilja.

Foto: Pixabay.com

 

Preparati su povučeni zato što sadrže 17 aktivnih supstanci koje su nedavno zabranjene u Evropskoj uniji, a koje od danas ne mogu više ni u Srbiji da se koriste jer, kao što si i rekla, domaća regulativa je skoro potpuno usaglašena sa evropskom.

Lista zabranjenih preparata nalazi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, a direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević rekao je za RTS da su oni zabranjeni pre 18 meseci, a da je sada istekao roku  kojem su mogli da se koriste, odnosno da se potroše zalihe.

Ističe da preostala količina zaliha treba da se odloži u skladu sa zakonom, odnosno da se preda onome ko je zadužen za skupljanje tog otpada, a koji zatim ide na bezbedno uništavanje.

Za četiri godine zabranjeno je 50 aktivnih supstanci, a za njihovo korišćenje predviđene su kazne.

Ostavite komentar