Vesti > Društvo

CELO SELO je ZNALO, a niko nije REAGOVAO: Vesna Stanojević poslala SNAŽNU PORUKU posle KRVAVOG PIRA u Kruševcu

Koordinatorka Sigurne kuće u emisiji Uranak na K1 televiziji pričala je i o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici

Izvor: K1info

14/11/2023 > 10:46

podeli vest:

CELO SELO je ZNALO, a niko nije REAGOVAO: Vesna Stanojević poslala SNAŽNU PORUKU posle KRVAVOG PIRA u Kruševcu
Foto: Tanjug printscreen/Facebook Printscreen/Youtube printscreen/k1 televizija


Krvavi pir u Kruševcu, kada je Zoran Ristić (52) iz Milutovca pucao u glavu svojoj ljubavnici Ivani K. (44), zatim ubio suprugu Vesnu (49) i na kraju se upucao u kolima u trenutku kada je policija pokušala da ga uhapsi, potresla je celu Srbiju. 

Ono što iznenađuje jeste da su i komšije i poznanici Ristića, očigledno znali da on ima ljubavnicu, iako se od supruge Vesne nije zvanično razveo, kao i njihove tvrdnje, da uprkos toj situaciji niko nije slutio da može doći do ovakve tragedije.

- Svi u selu su znali da je Zoran bio slab na žene. Ovo mu je treća ljubavnica, a ženu koju je ubio je doveo u kuću dok je bila baš, baš mlada... Nje nam je svima najviše žao. Bila je mnogo vredna, sve je radila za njega i decu. Bio je dobar čovek, ali pare su ga iskvarile - ispričali su meštani za medije. 

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, ovim povodom bila je gost u emisiji "Uranak" na K1 televiziji kod Jovane Joksimović i apelovala na građane da obavezno prijave ukoliko naslute da u njihovoj okolini postoji nasilje u porodici.

- Kada se dogodi neka tragedija, najčešće komšije i rodbina kažu da ništa nije slutilo da do toga može da dođe. Međutim, u ovom slučaju svi su znali da Zoran živi sa ljubavnicom, da je i ljubavnica udata i niko nije reagovao. On očigledno nije imao hrabrosti da se razvede, ali čudi da ga niko od njegovih prijatelja nije na njega delovao da to prekine - kaže Stanojević.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Ona dodaje da posle velikih porodičnih tragedija svi pričaju kako je neko bio dobar komšija, a zaboravljaju da je mnogo bitnije istina, ustvari, kakav je on bio kod kuće.

- Pitam se, kakve su to zajednice u 21. veku? Čovek živi u paralelnim vezama i to tako javno? Gde su bili ti ljudi, te komšije? Očigledno niko neće da se meša u tuđe živote. Moramo da shvatimo da mi kada prijavimo nasilje, mi se ne mešamo, mi pomažemo žrtvama. Moramo prijaviti policiji, ako u susednom stanu čujemo vrisak, tuču, burne svađe, koje slute na nasilje - ocenjuje Stanojević u emisiji "Uranak" na K1 televiziji.

Foto: Tanjug printscreen/Facebook Printscreen

 

Na pitanje kako ona komentariše Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, Stanojević kaže:

- U Srbiji imamo dobar Zakon koji omogućava da policija dođe na lice mesta kada žrtva prijavi nasilje, kao i da nasilnika privede i kasnije mu odredi zabranu prilaska. Međutim, kada taj nasilnik izađe iz pritvora imamo situaciju da se on vraća u stan, gde je živeo sa svojom suprugom, koju je prethodno maltretirao i da on nastavlja sa tim. Možda je neće tada fizički zlostavljati, ali u većini slučajeva ona će trpeti psihičko nasilje u vidu vređanja, omalovažavanja...  To je često i jedan od razloga što žene ne prijaljuju nasilje, jer se boje šta će se dogoditi kada nasilnik izađe na slobodu - objasnila je koordinatorka Sigurne kuće.

Ona je dodala je veliki problem to što institucije ne obaveštavaju žrtve da je nasilnik ponovo na slobodi.

- Obavezan bi bio i nadzor. To znači da kada muž, koji je zlostavljao svoju parterku, izađe iz pritvora on ne bude slobodan da se vrati i nastavi sa torturom, već da ga neko prati. Sistem je dobro regulisan u Norveškoj, gde žrtva nosi narukvicu koja je jedna vrsta alarma, koja upozorava policiju da je nasilnik blizu žrtve - mišljenja je Stanojević. 

Podsetimo, Zoran Ristić, kako je juče saopštio MUP, počinio je zločin nelegalnim pištoljem, a dodali su i da do sada nije bilo prijava za nasilje u njegovoj porodici. Oružje kojim je ranjena žena u Kruševcu, pa ubijena žena u selu i na kraju počinjeno samoubistvo pronađeno je u Ristićevom automobilu, kraj njegovog tela. 

Nasilje u Srbiji u porastu

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević izjavila je danas da broj od 27 ubijenih žena u Srbiji od Nove godine, govori o tome da je nasilje u Srbiji u porastu.

- Od Nove Godine ubijeno je 27 žena, što je izuzetno veliki broj, a prošle godine je ubijeno 23. Nije to tako velika razlika, ali svejedno je ogroman broj žena koje su ubijene. Ne znamo ni kako će završiti žena koje je u bolnici, koja je juče ranjena. Drugo, mi jesmo došli pred kraj godine ali do kraja godine još uvek ima mesec i po dana - istakla je ona za Tanjug.

- Nažalost, ja sam uvek govorila da je i jedna žena mnogo, ali kada imate 27, sa još neizvesnim brojevima do kraja godine, onda je to stvarno veliki problem i vrlo alarmantna situacija -  napomenula je ona.

Komentarišući to što Sigurne kuće ove godine beleže povećanje broja korisnica za 20 odsto, Stanojevićeva je rekla da nju lično taj podatak ne plaši zato što već postoji veliki broj žena koje su stalno u sigurnim kućama.

- Mi smo do sada imali 118 žena u Sigurnoj kući, sada trenutno imamo 27 dece. To su alarmantni brojevi, prema tome nasilja ima mnogo i nasilja ima više nego prošle godine. Ne bih govorila o alarmantnim podacima, već o svesti žena da potraže pomoć i da se na vreme sklone od nasilnika, jer da nisu došle u sigurne kuće, verovatno bi broj nastradalih žena bio veći - izjavila je ona.
 

Ostavite komentar