Vesti > Društvo

Roditelji u Srbiji NE KORISTE PRAVILNO auto-sedište za DETE! Ispravite OVE GREŠKE i obezbedite mališane tokom VOŽNJE

Adekvatna sigurnost za vaše dete je ključna u bezbednosti saobraćaja

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Kristina Jokić

28/11/2023 > 18:48

podeli vest:

Roditelji u Srbiji NE KORISTE PRAVILNO auto-sedište za DETE! Ispravite OVE GREŠKE i obezbedite mališane tokom VOŽNJE
Foto: Shutterstock


U poslednjih nekoliko godina, svest roditelja o neophodnosti korišćenja auto-sedišta za decu u Srbiji značajno je porasla, sada dostiže 60 odsto, što predstavlja značajan skok u odnosu na period pre pet, šest godina kada je taj procenat bio ispod 20 odsto. Međutim, i pored ovog pozitivnog trenda, stručnjaci upozoravaju da postoji ozbiljan jaz između posedovanja auto-sedišta i pravilne upotrebe istih.

Prema podacima koje je iznela Marijana Jovanović, jedna od organizatorki Nacionalne konferencije o bezbednosti dece u saobraćaju, čak 90 odsto roditelja čini neku grešku u pravilnom korišćenju auto-sedišta. Ova statistika ukazuje na potrebu za podizanjem svesti o važnosti pravilnog postavljanja i korišćenja auto-sedišta.

- Kad dođe do saobraćajne nezgode, da bi zaštitilo dete, auto-sedište mora da se koristi na pravilan način. Kad ukrstite te podatke, ustanovimo da se jako mali procenat dece, negde ispod 10 odsto, prevozi na pravilan način - rekla je Jovanovićeva.

Strah od povređivanja deteta ili briga o njegovom komforu često dovodi do nepravilnog postavljanja auto-sedišta. Jovanovićeva je naglasila da je važno razumeti da je pravilna upotreba auto-sedišta ključna za bezbednost dece tokom vožnje.

Statistika takođe pokazuje da, i pored povećanog broja korišćenja auto-sedišta, deca i dalje dominantno stradaju kao putnici u saobraćaju. Ovo upozorenje naglašava da je neophodno dodatno raditi na edukaciji roditelja kako bi se smanjio broj grešaka i unapredila bezbednost dece tokom vožnje.

U cilju podizanja svesti i edukacije, stručnjaci pozivaju na kontinuirane kampanje o pravilnom korišćenju auto-sedišta, naglašavajući da je ova praksa ključna za zaštitu najmlađih u saobraćaju. 

Foto: Shutterstock

 
Kako pravilno koristiti auto-sedište 

Jovanovićeva uvek preporučuje roditeljima da pažljivo pročitaju uputstvo za korišćenje, ističući da je jedna od glavnih grešaka to što se deca ne prevoze u sedištima koja odgovaraju njihovom uzrastu.

- Deca bi bar do 15. meseca trebalo da se voze u suprotnom smeru od smera vožnje, bar do četvrte godine da se vezuju kaiševima auto-sedišta. Nakon toga idu busteri sa naslonom i busteri. Dakle, do nekih 150 centimetara visine bi trebalo da koriste neku vrstu auto-sedišta - naglasila je Jovanovićeva.

Posebnu pažnju posvećuje pravilnom stezanju kaiševa, mesto gde roditelji često prave greške iz straha da će povrediti dete ili da će im biti neudobno.

- Kaiševi moraju da budu jako stegnuti, tako da između kaiša i deteta samo jedan prst sme da stane, jer su ti kaiševi oni koji drže dete u slučaju nezgode da ne izleti iz auto-sedišta - objasnila je Jovanovićeva, naglašavajući da je ključno da auto-sedište bude čvrsto i pravilno postavljeno u automobil.

- Sedište mora biti testirano, ispitano i da ima dozvolu proizvođača da se koristi - dodala je.

Marijana Jovanović ističe da pravilno korišćenje auto-sedišta nije samo preporuka, već ključna mera koja direktno utiče na bezbednost najmlađih u saobraćaju. Edukacija roditelja o pravilnom postavljanju i korišćenju auto-sedišta postaje imperativ u cilju smanjenja grešaka i obezbeđivanja optimalne zaštite dece tokom vožnje.

Ostavite komentar