Vesti > Društvo

Pred kraljem Čarlsom III su VELIKI IZAZOVI, ali OKOLNOSTI prave velike lidere

Da li je Čarls III sposoban za presto? Mašinerija će gasiti neugodne priče, Dajana najveća kriza britanske monarhije

Autor: K1

12/09/2022 > 16:57

podeli vest:

Pred kraljem Čarlsom III su VELIKI IZAZOVI, ali OKOLNOSTI prave velike lidere
Foto: K1info


Bivši ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević govorio je danas u „Uranku“, jutarnjem programu K1 televizije o tome kako se svet oprašta od voljenog monarha, kraljice Elizabete, ali i šta sve čeka Veliku Britaniju u budućnosti. Stava je da ljudi u Srbiji koji misle da ne treba da nas zanima smrt kraljice Elizabete, neće biti u pravu.

- To je tema koja zanima ceo svet. Kraljica Elizabeta je jedna od najprepoznatljivijih osoba na planeti, ako ne i najprepoznatljivija. Mi živimo, srećom ili nesrećom, u vremenu gde je to jako bitno. Ona je uspela da izbrendira sebe, ali naravno ne misleći na sebe nego na monarhiju kao jedan od najvećih svetskih brendova, gotovo u rangu sa SAD kao najvećim svetskim brendom. London, engleski jezik, kraljica. Ona kao predstavnik krune i monarhije vredno je radila prethodnih 50 - 60 godina, a sve to gradeći na samim počecima svoje karijere. Tako je odrastala. Spremana je za to. Slike njene pored kamiona u Drugom svetskom ratu gde je bila trenirana i naučena da popravlja kamione, bila je automehaničar. To je velika stvar kada neko učestvuje, kada je neko aktivan u događajima koji menjaju svet, a ona je bila vrlo aktivna. Bila je u sanitetu, radila je sa tim kamionima i to je taj pobednički mentalitet koji je kasnije pretočen u taj brend.

Pribićević je govorio i o tome šta će se dešavati sa Čarlsom Trećim, najstarijim sinom kraljice Elizabete II i njenog muža princa Filipa, vojvode od Edinburga.

- Okolnosti prave velike lidere.Teško je biti lider u mirnim vremenima, jer ona ne zahtevaju velike lidere. Za Veliku Britaniju dolaze jako teška vremena i zbog Bregzita i zbog energetske krize, inflacije, unutrašnjih odnosa Škotska - Irska, tako da postoji jako puno izazova za kralja Čarlsa III. Videćemo koliko je spreman i koliko će moći da nastavi posao svoje majke. To je ogromna zaostavština, a ona je sigurno jedan od najvećih monarha u istoriji – kazao je bivši ambasador u „Uranku“.

Svetska javnost se godinama ruga sa kraljem Čarlsom III, i izvlače se čak i neke izjave princeze Dajane koja je govorila je da je on emotivno nesposoban za vladavinu, nesposoban čovek da bi bio kralj... Da li je Dajana bila ta koja je počela da ih „rasparčava,“ poslednjih dana veoma je aktuelno pitanje.

- Za sve je krivo vreme u kom živimo. Princu Čarlsu je natovareno toliko tereta, on praktično treba da bude toliko jaka ličnost da se izbori sa svim tim, ali sve će to polako nestati. Mediji u Britaniji će sve to pokretati, mnogo više nego bilo gde u svetu, ali sve će to polako nestati. Interes je u pitanju i novac, monarhija je pre svega temelj Velike Britanije, stub koji daje čvrstinu ali to je pre svega novac. Njegova majka, cela ta porodica, ali i monarhija doneli su enorman novac u Veliku Britaniju kao brend. Katar svake godine uloži šest milijardi u nekretnine u Londonu. Zašto? Zato što je napravljen brend, a brend Velike Britanije se sastoji od monarhije, Londona, engleskog jezika i obrazovanja. To je ceo imidž i nije realno očekivati da će britanska štampa, iako je pitanje koliko je ona nezavisna ili nije, svoj brend rušiti. Biće jako teško, ali će se pomerati u jednom drugom pravcu jer ne možeš da sečeš granu na kojoj sediš, to je besmisleno.

Da li će kralj Čarls abdicirati i da li su Vilijam i Kejt sada novi brend, takođe je tema spekulacija u javnosti.

Foto: Tanjug/AP Photo/John Sibley/Pool

 

- Ne znam zašto bi Čarls sad abdicirao kada je čekao 50 godina da dođe na presto, u tim godinama u kojima jeste. Ima tu i ličnih ambicija i želja, i to mu pripada, on je već u ozbiljnim godinama. Sigurno je da će doći i Vilijam i Kejt. Ja sam imao priliku da dosta često razgovaram, čak i na nekim teniskim mečevima, sa ovo dvoje mladih, i moja supruga je razgovarala sa njima. Tu osećate taj stepen odgovornosti za društvo, vidite po njoj (Kejt), po temama, a teme su uvek školstvo, obrazovanje, zdravstvo, deca i način kako nastupa. Vi ne vidite da vas ona (Kejt) pita to formalno, da je to samo zato što tako treba, nego se ona stvarno udubljuje u te teme. Ali moram da kažem i sa Čarlsom sam više puta razgovarao, i ostavio je sasvim jedan lep utisak. Pre svega na nivou obrazovanja i interesovanja.

Jovana Joksimović podsetila je da je Čarls nesumljivo prethodnih godina pravio greške, davao ocene po političkim pitanjima, što je članovima kraljevske porodice strogo zabranjeno.

- Nesumljivo da će mu biti teško, a Kejt i Vilijam su idealan par, brend nad brendovima. Ovo dvoje mladih su idelni, idealan par, kao nacrtani i po priči i po ponašanju za svakog dečaka i devojčicu na svetu. Oni su stvarno jedan idealan par, kao da ih je crtala Elizabeta i da ih je pravila onako kako bi trebalo da budu.

Da li je Elizabeta stvarno imala tu moć da se reši princeze Dajane, još jedno je od pitanja na koje je danas u „Uranku“ odgovorio bivši ambasador Srbije u Velikoj Britaniji i Nemačkoj?

- Dajana je nesumnjivo za 70 godina vladavine kraljice Elizabete najveća kriza. Kraljica je tada „najniže pala“ u narodu, jer je narod u suštini više voleo Dajanu, i to zato što je bila takva kakva je bila - narodna princeza. Ali, Elizabeta je uspela da prevaziđe krizu koju je nemoguće prevazići, i to govori koliku moć ima, ali ne treba preterivati. Poslednjih godina nije bila toliko aktivna politički koliko ranije. Čarls je mlađi, moguće je da će imati veću političku ulogu, i ima želju da se više bavi unutrašnjom i spoljnom politikom. Moć mu daje struktura britanskog društva – kazao je Pribićević na televiziji K1.

 

 

 

Ostavite komentar