Vesti > Društvo

"PLANULE" PLANINE I BANJE, rasprodate skoro DO POSLEDNJEG MESTA: Odakle nam STIŽU TURISTI za Novu godinu?

Dodala je da veliko interesovanje vlada i za doček Nove godine u gradovima Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

26/12/2023 > 16:19

podeli vest:

"PLANULE" PLANINE I BANJE, rasprodate skoro DO POSLEDNJEG MESTA: Odakle nam STIŽU TURISTI za Novu godinu?
Foto: Tanjug/AP Photo


Turistički kapaciteti na planinama i u banjama Srbije za predstojeće novogodišnje praznike su skoro potpuno rezervisani, jer kako je izjavila direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rezervisanost kapaciteta na planinama je oko 90 odsto a u banjama skoro 100 odsto.

- Prema našim informacijama rezervacija kapaciteta je na izuzetno visokom nivou. U planinskim centrima rezervisano je oko 90 odsto mesta a to važi za Kopaonik, Zlatibor, Divčibare, Taru, Staru planinu. Kada govorimo o banjama, Sokobanji, Vrnjačkoj Banji, Lukovskoj Banji, mesta su skoro rasprodata, a dosta se traži i Prolom, Banja Koviljača, Vrdnik - rekla je ona za Tanjug.

Dodala je da veliko interesovanje vlada i za doček Nove godine u gradovima Srbije, a naročito u onim gradovima u kojima se organizuju i različiti događaji na otvorenom ili koji gravitiraju ka pograničnom delu naše zemlje.

- Što se inostranih turista tiče, prema informacijama kojima raspolažemo, najviše gostiju očekujemo iz regiona. Tu prvenstveno mislim na turiste iz Bugarske, zatim Rumunije, Severne Makedonije i tradicionalno iz Republike Srpske i Crne Gore - rekla je Labović.

Prema njenim rečima decembar je tradicionalno mesec kada je dolazak stranih turista u Srbiju veoma izražen i kada oni ostvare veći broj noćenja nego domaći turisti.

Za četiri zimska meseca, od decembra do marta, Srbija u proseku ima oko tri i po miliona noćenja domaćih i stranih turista a svakog meseca se u proseku beleži blizu 300.000 turista.

- Ova godina je bila rekordna za srpski turizam jer smo za prvih 10 meseci imali više od 10,8 miliona noćenja a očekujemo da dođemo i do skoro 13 miliona noćenja ove godine - rekla je ona.

Navela je da se očekuje i bolja zimska sezona od prošle, koja je bila problematična zbog visine snežnog pokrivača a da je ova sezona počela bolje jer snega na planinama već ima a na velikom broju staza radi se i veštačko osnežavanje.

Ostavite komentar