Vesti > Društvo

Institut Dedinje postavio NOVE STANDARDE u kardiologiji! Urađena prva UGRADNJA VEŠTAČKOG ZALISTKA na srcu

Doktor Mihajlo Farkić je detaljno objasnio postupak i značaj ovog medicinskog dostignuća u emisiji Uranak na televiziji K1

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

25/01/2024 > 14:10

podeli vest:

Institut Dedinje postavio NOVE STANDARDE u kardiologiji! Urađena prva UGRADNJA VEŠTAČKOG ZALISTKA na srcu
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Institut Dedinje u Srbiji zabeležio je istorijski trenutak postavljajući nove standarde u kardiološkoj praksi - prva uspešna ugradnja veštačkog zaliska na desnoj strani srčanog mišića. Ova revolucionarna procedura obećava novu nadu za sve pacijente s problemima trikuspidne regurgitacije, posebno za one koji ne bi podneli klasične operacije na otvorenom srcu.

Doktor Mihajlo Farkić, načelnik Centra za strukturne bolesti srca Instituta Dedinje, detaljno je objasnio postupak i značaj ovog medicinskog dostignuća u emisiji Uranak na televiziji K1.

Biološki zalistak: Tehnološki pomak u medicini

Prema njegovim rečima, radi se o dva zalistka za svakog pacijenta, izrađena od specijalnog metala poznatog kao nitinol, koji ima sposobnost memorije. Ovi zalistci su pažljivo zašiveni na njega ručnom metodom.

- To je zalistak koji razdvaja desnu pretkomoru i desnu komoru. U slučaju da počne propuštati, krv se vraća iz desne komore u desnu pretkomoru, što nije uobičajeno kod zdravih ljudi. Ovo uzrokuje povećanje pritiska u venskom sistemu, što posredno dovodi do tegoba kod pacijenta. Simptomi uključuju otežano disanje, otok potkolenica, problemi sa varenjem, aritmije i nabrekle vene vrata. Ovi simptomi, posle određenog prirodnog toka bolesti, postaju neizdrživi, a otoci postaju ogromni. Rane se otvaraju - rekao je doktor i dodao:

- Naši hirurzi uspešno obavljaju intervencije na trikuspidnoj valvuli. U slučaju dodatnih srčanih problema ili potrebe za bajpasom ili rešavanjem drugog zaliska, istovremeno se rešava i problem trikuspidne regurgitacije. Ipak, postoji određeni broj pacijenata koji nisu kandidati za ovu vrstu operacije, bilo zbog godina ili zdravstvenih tegoba. Ovaj zahvat se preporučuje kod osoba starijih od 70 godina, kod kojih je bolest već uznapredovala i kada druge opcije lečenja nisu dostupne.

Kako se obavlja operacija?

- Stavljamo dva veštačka zaliska u donju šuplju venu, koja vodi krv venama iz celog donjeg dela tela, stomaka i jedan zaliske u gornju šuplju venu, koji vodi krv iz ruku i glave nazad u srce. Na taj način sprečavamo povratak krvi iz desne pretkomore u komoru, čime impediramo porast pritiska u venskom sistemu. Ovaj postupak dovodi do smanjenja otoka, poboljšava varenje, itd - rekao je on.

Donacija iz Nemačke

- Mi smo dobili prvi set zalizaka kao donaciju od nemačke kompanije koja proizvodi ove zalistke. Dobili smo donaciju kao Centar u Srbiji i regionu sa najvećom ekspertizom da sprovedemo odgovarajući postupak. Sada je na nadležnim institucijama zemlje da nabave ove zalistke ili istraže druge metode lečenja trikuspidne regurgitacije, kako bismo mogli da započnemo lečenje svih naših pacijenata koji se nalaze na listi čekanja - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Objašnio je kako se uočava ova bolest.

- Prirodna bolest na tom konkretnom zalisku često ima dugotrajni tok i obično se slučajno otkriva kada pacijent iskusi probleme sa zaliscima na levom delu srca. U situacijama kada pacijent pokazuje indikacije za neki zalizak na levoj strani srca, tokom iste operacije mu se pruža i "popravka" trikospidnog zaliska. Međutim, primena ove metode rezervisana je za pacijente koji nisu podložni kardiohirurškoj operaciji zbog nedostatka indikacija ili visokog rizika. Za ove pacijente se koristi ova metoda, pri čemu se postavljaju dva zaliska kako bi se značajno poboljšalo njihovo zdravstveno stanje - rekao je on.

Prvi put u istoji u Srbije zabeležena intervencija za trikuspidnu regurgitaciju.

- Ovo je prvi proizvod koji je registrovan u Srbiji. Imali smo čast i privilegiju da prvi put u istoriji zemlje izvršimo intervenciju za trikuspidnu regurgitaciju. Operacija traje kratko, otprilike sat vremena, pri čemu pacijent ostaje budan, a postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom. Posle operacije, promene su odmah vidljive - zaključio je dr Mihajlo Farkić u emisiji Uranak na televiziji K1. 

Ostavite komentar