Vesti > Društvo

VELIKI KAŠALJ - VELIKA PRETNJA ZA NAJMLAĐE! Na udaru ODOJČAD: Ima 3 stadijuma, a ovo su ALARMANTNI SIMPTOMI

Bebe do četiri meseca imaju najkritičniju sliku ove veoma zarazne infekcije

Izvor: K1info/mondo.rs

Autor: Kristina Jokić

31/01/2024 > 15:25

podeli vest:

VELIKI KAŠALJ - VELIKA PRETNJA ZA NAJMLAĐE! Na udaru ODOJČAD: Ima 3 stadijuma, a ovo su ALARMANTNI SIMPTOMI
Foto: Unsplash.com


Velika tragedija potresla je celu Srbiju, kada je stigla vest da su četiri bebe preminule od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Odojčad, do četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku rekao je dr Vladislav Vukomanović, upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić".

Simptomi velikog kašlja se obično razvijaju u roku do 5 do 10 dana od kontakta sa bakterijom, ali je ponekad moguće i da se simptomi ne razviju tri nedelje.

Foto: Shutterstock

 

Izazivač velikog kašlja je bakterija Bordetella pertussis. Veliki kašalj je vrlo zarzna infekcija respiratornoig trakta i prolazi kroz tri stadijuma: kataralni stadijum, stadijum zacenjivanja i stadijum rekonvalescencije.

1. Kataralni stadijum 

Simptomi koji se mogu javiti podsećaju na simptome klasične prehlade: curenje ili zapušen nos, suv, neproduktivan kašalj, koji nije praćen temperaturom. Traje najčešće jednu do dve nedelje.

2. Paroksizmalni stadijum

Ovaj stadijum započinje povećanjem učestalosti kašlja. U ovom stadijumu kašalj je učestaliji noću, a može biti izazvan hladnim vazduhom, uzbuđenjem... Sam napad kašlja traje jednu do dva minuta, a često se dešava da nakon napada dođe do povraćanja. Karakteriše se još i crvenilom lica, bledilo, cijanozom - plava prebojenost kože, otokom očnih kapaka. Kod beba se međutim, može desiti da uopšte ne kašlju, već može doći do otežanog disanja, piše Biomedica zavod.

Foto: Pixabay.com

 
3. Stadijum rekonvalescencije

Počinje obično nakon 4 nedelje od početka bolesti. Dolazi do smanjenja simptoma, broj napada kašlja se smanjuje, povraćanje
više nije prisutno. Mogu se javljati povremeni, blaži napadi kašlja i u narednim nedeljama, kao posledica oštećenja respiratonih puteva.

Doktori ističu da klinička slika i simptomi ove bolesti nisu uvek tipični. Imajte na umu da se veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, a najčešće obolevaju deca predškolskog uzrasta, ali i tinejdžeri I odojčad.

Prevencija infekcije se sprovodi vakcinacijom

Kako trenutno ističe dr Vukomanović, trenutno ima oko 70 dece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizovana i ukazuje na porast dece sa teškom kliničkom slikom. Dodaje da je imunizacija obavezna i počinje u drugom mesecu života i da ne postoji bolji lek ni odbrana od velikog kašlja od vakcinacije.

Ostavite komentar