Vesti > Društvo

Ovo su svi VAŽNI DATUMI ZA MALE MATURANTE: Danas im je počeo RASPUST, ali veliki posao je pred njima!

Polaganje male mature trajaće tri dana, i održaće se 17, 18. i 19. juna

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

31/05/2024 > 09:40

podeli vest:

Ovo su svi VAŽNI DATUMI ZA MALE MATURANTE: Danas im je počeo RASPUST, ali veliki posao je pred njima!
Foto: Tanjug


Za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola, kao i učenike osmog razreda u Srbiji, danas je poslednji nastavni dan u ovoj školskoj godini.

Ostali učenici osnovne škole, od prvog do sedmog razreda sa nastavom završavaju 14. juna, a svi srednjoškolci sedam dana kasnije, odnosno 21. juna.

Male maturante, odnosno učenike koji završavaju osmi razred u junu čeka pripremna nastava, zatim polaganje male mature 17, 18. i 19. juna i na kraju upis u srednju školu u zavisnosti od ostvarenog uspeha na prijemnom i uspeha tokom školovanja.

I maturante srednjih škola koji žele da nastave školovanje čeka prijemni za upis na fakultet. 

Za maturante gimnazija u Srbiji, poslednji nastavni dan bio je 24. maj, ali to nije bio kraj njihovim obavezama, jer im predstoji maturski ispit, a za one koji nastavljaju školovanje i prijemni za fakultete.

Tradicionalno maturanti osnovnih i srednjih škola posledni nastavni dan obeležavaju proslavama u školskim dvorištima, uz pesmu i muziku, šetnjom gradskim ulicama, a u Beogradu se prethodnih godina taj događaj obeležavao i kupanjem u fontani na Trgu Nikole Pašića, kao i na Adi Ciganliji.

Polaganje male mature trajaće tri dana, i održaće se 17, 18. i 19. juna. Prema informacijama koje je objavilo Ministarstvo prosvete, ispit počinje tačno u 9 i traje do 11 sati.

Foto: Shutterstock

 

Osmaci da će prvog dana, u ponedeljak, 17. juna, raditi test znanja srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Test znanja srpskog, odnosno maternjeg jezika već godinama ima sličnu strukturu pitanja i zadatka koja pokriva sve oblasti: gramatika, leksika, narodni i književni jezik, književnost, pisano izražavanje, veština čitanja i razumevanja pročitanog.

18. jun: test iz matematike

Mali maturanti drugog dana male mature rešavaće test znanja matematike.

Test iz matematike na sličan način i u sličnoj proporciji kao ranijih godina pokriva sve oblasti: geometrija, brojevi i operacije sa njima, algebra i funkcije, obrada podataka, merenje.

19. jun: test iz izbornog predmeta

Trećeg dana male mature, 19. juna, svršeni osmaci polagaće predmet po izboru - biologiju, istoriju, geografiju, fiziku ili hemiju. Dakle, jedan od tih pet.

Foto: ATA Images

 

Za polaganje ovogodišnjeg trećeg testa, predmeta po izboru, mali maturanti izjašnjavali su se 29. decembra, ali su do 11. aprila mogli da se predomisle, jer je u međuvremenu bila proba male mature gde su mogli da testiraju svoje znanje.

U ovoj školskoj godini najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

21. jun: Preliminarni rezultati male mature i prigovori

Važni datumi za osmake

31. maj - Osmaci se raspuštaju
17. jun: Završni ispit – test iz srpskog jezika
18. jun: Završni ispit – test iz matematike
19. jun: Završni ispit – test iz izbornog predmeta
21. jun: Preliminarni rezultati male mature
21. jun: Prijem prigovora na preliminarne rezultate
24. jun: Konačni rezultati male mature
25-26. jun: Popunjavanje lista želja za upis
28. jun: Objavljivanje konačne liste želja učenika
1. jul: Objavljivanje raspodele đaka po školama
1. jul: Objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

Ostavite komentar