Vesti > Društvo

HARA STOMAČNI VIRUS KOD DECE! Roditelji često prave JEDNU GREŠKU kada uoče bolest, a evo na šta se mališani žale

Ne treba paničiti, već da bi se kod deteta izbegla dehidracija, truditi se da unese više tečnosti nego što je to uobičajeno

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

05/06/2024 > 09:43

podeli vest:

HARA STOMAČNI VIRUS KOD DECE! Roditelji često prave JEDNU GREŠKU kada uoče bolest, a evo na šta se mališani žale
Foto: Shutterstock


Među decom trenutno hara stomačni virus, koji oni prenose na cele porodice, a pedijatar dr Saša Milićević kaže da ima i stomačnih tegoba zbog bakterija, te da treba biti oprezan sa hranom.

Doktor Milićević kaže da najviše vladaju rotavirus i adeno virus, ali da ima dosta i bakterija - salmonele, šigele i kampilobakterije. Najviše pogađaju decu predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. 

Simptomi stomačnog virusa

- Stomačne tegobe se manifestuju dijarejom, povraćanjem, temperaturom, malaksalošću. Najveći je problem što se virus sa dece prenese na celu porodicu. Nekad se pojave različiti simptomi, tako da, na primer, temperatura može da se javi, ali i ne mora. Ali, čim je dete malaksalo, bledo, izgubilo je apetit, javila mu se dijareja, a nekad i povraćanje, onda je to znak da se radi o virusu - objašnjava dr Milićević za "Blic":

- Najviše se javlja u vrtićima i u školama, jer oni imaju dosta slab imunitet prema tim virusima. Starija deca imaju malo razvijeni imunitet, pa ređe obolevaju od stomačnog virusa - kaže doktor. 

Foto: Shutterstock

 

Prema njegovim rečima, promenljivo vreme, veoma pogoduje razvijanju stomačnih virusa, a drugi problem je u tome i što deca, kako kaže, ne peru ruke idealno.

- Deca diraju igračke, razmenjuju ih, a kada isprljaju ruke, dešava se da ih stavljaju u usta, pa se virus lako prenosi sa deteta na dete, a zatim i sa njih i na odrasle - kaže dr Milićević.

Obavezni elektroliti

U ovakvim situacijama, savetuje dr Milićević, nikako ne treba paničiti, već da bi se kod deteta izbegla dehidracija, truditi se da unese više tečnosti nego što je to uobičajeno.

- Da bi se to izbeglo, nisu dovoljni samo voda i čaj, već moraju da unose tečnost koja sadrži elektrolite, da bi se sprečila dehidracija. Ako detetu dajemo samo vodu iliu čaj, dete može da dobije poremećaj te takozvane unutrašnje sredine. Zbog toga je neophodan i unos tečnosti koja sadrži elektrolite - kalijum, natrijum, hlor, bikarbonate - navodi dr Milićević za "Blic".

Foto: Pexels.com

 
Roditelji prave grešku sa ishranom

Dodaje da je greška da dete mora da jede puno kada je bolesno, a to pogotovo ne treba raditi kada ima stomačni virus. Napominje i da dete mora da se odvede kod lekara, ukoliko se primete znaci dehidracije.

- Tada treba jesti malo blažu hranu. Dobra je supa iz kesice, pirinač, prepečen hleb, ako je dete starije i može to da jede. Vrlo je važno pratiti da li dete ima opasnost od dehidracije. Ako neće da unosi tečnost, onda mora da mu se da infuzija, nakon koje dete živne. To je, dakle alarm da se ode kod lekara - kaže sagovornik i opet napominje koliko je važna dijeta osoba koje imaju stomačni virus:

- Dakle, treba izbegavati jaku hranu, slatko, a pored pirinča, supe iz kesice i prepečenog hleba, dobri su i krompir, pire, može eventualno kuvano pileće meso, ono takozvano mršavo meso. Nekad ljudi kažu, "kad si bolestan, moraš da jedeš", ali to je greška. Kad ima neko dijareju mora manje da jede. Treba izbegavati i mleveno meso koje nije dobro čuvano - priča nam doktor.

Foto: Freepik.com

 
Oprezno sa sladoledom

Počela je sezona sladoleda koji, takođe, mogu da izazovu stomačne probleme uzrokovane bakterijom, stafilokokom.

- Sladoled treba kupovati u proverenim prodavnicama, jer stafilokoka koja može da se nađe u njemu, izaziva stomačne tegobe. I, pileće meso mora da bude termički dobro obrađeno, u njemu je česta kampilobakterija, a deci treba stalno prati ruke, koliko god je puta to moguće - savetuje dr Milićević.

Napominje da obavezno treba uraditi i koprokulturu, analizu stolice, da bi se ustanovilo da li je uzrok problema virus ili bakterija, jer antibiotici ne pomažu ako je virus u pitanju. 

Ostavite komentar