Vesti > Društvo

JEDNA ODLUKA SPASILA JE ŽIVOTE! 4 TRANSPLATACIJE u Srbiji: Srce, oba bubrega, jetra...Jedan pacijent ima samo 17 godina

Lekari iz Urgentnog centra i UKCS kao i uvek su na visini zadatka

Izvor: K1info/telegraf.rs

09/07/2024 > 16:46

podeli vest:

JEDNA ODLUKA SPASILA JE ŽIVOTE! 4 TRANSPLATACIJE u Srbiji: Srce, oba bubrega, jetra...Jedan pacijent ima samo 17 godina
Foto: Freepik.com


U Urgentnom centru sinoć je spašen mladić Miloš iz okoline Požarevca koji ima samo 24 godine, a čekao je novo srce.

Humani gest jedne porodice, spasiće još nekoliko života, a kako Telegraf.rs piše, jedan bubreg dobio je pacijent sa urološke klinike, jetru pacijent UC, a drugi bubreg pacijent iz Tiršove.

- Kada porodica kaže "da" u najtežem momentu i spasi nekoliko ljudi, to je čin za divljenje. Onog momenta kada nekome nema spasa, a porodica shvati da nekome može pomoći, to je nešto najhumanije. Čim se pojavi donor, lekari iz transplantacionih timova su uvek spremni i sve se odvija neverovatnom brzinom. Lekari iz Urgentnog centra i UKCS kao i uvek su na visini zadatka - kaže izvor za Telegraf, i dodaje da pacijent iz Tiršove ima 17 godina.

Inače, da je Miloš dobio novo srce, objavljeno je prvobitno na Facebook stranici Zajedno za novi život.

- Zahvaljujući dugo očekivanoj saglasnosti porodice donora i jednom kratkom, ali velikom "DA", produženo je nekoliko života. Dvadeset četvorogodišnji Miloš noćas je dobio novo srce i šansu za novi život. Sa Miloševom porodicom, roditeljima i sestrom, dočekali smo radosne vesti...Pored zahvalnosti porodici donora, velika zahvalnost i celokupnom timu lekara sa UC i UKCS.

U Srbiji trenutno više 2.000 osoba čeka na donora i transplantaciju organa, a da bi se taj problem rešio potrebno je da se podiže svest ljudi o značaju donorstva, ali i da se celokupno društvo uključi u rešavanje tog pitanja, poručeno je nedavno na konferenciji u Beogradu povodom Nacionalnog dana donora.

 

Ostavite komentar