Vesti > Društvo

KATASTAR POD NADZOROM! Geodetski zavod pokreće kampanju "Otvorena vrata" kao odgovor na KRITIKE, evo o čemu se radi

Digitalizacija je način, odnosno koncept svake moderne zemlje, rekao je pomoćnikom direktora RGZ-a

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

18/09/2024 > 12:45

podeli vest:

KATASTAR POD NADZOROM! Geodetski zavod pokreće kampanju "Otvorena vrata" kao odgovor na KRITIKE, evo o čemu se radi
Darko Vučetić - Foto: K1 televizija


U ponedeljak je zvanično počela sa radom Radna grupa za nadzor državnog katastra, koja je formirana kako bi se rešili problemi u vezi sa funkcionisanjem katastra.

Kao odgovor na kritike i optužbe za otežanu komunikaciju sa građanima, Geodetski zavod je pokrenuo kampanju "Otvorena vrata". 

Šta konkretno uzrokuje ove poteškoće i kako će se rešavati u emisiji "Uranak" na televiziji K1, govorio je sa Darko Vučetić, pomoćnikom direktora RGZ-a.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da će se formirati radna grupu za sprovođenje nadzora nad radom katastra, odnosno Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). Darko Vučetić objašnjava i zbog čega je ministar Vesić naredio nadzor ove institucije:

- Suština sukoba je u stvari sukob dva koncepta i dva pogleda kako katastar u Srbiji treba da izgleda. To je sukob između tehnologije i birokratije, sukob između digitalnog, kako zagovara RGZ i papirnog rada, kako zagovara ministar Vesić. Sukob je modernog katastra i katastra gde su pravila i pravo isto za sve i koncepta koji je zastareo u Srbiji, a to je koncept koji ustvari čuva neke stečene benefite pojedinaca interesnih grupa. Borba između koncepta da katastar u Srbiji bude na nivou Holandije, koja je i u prvih tri u svetu i Zimbabvea koji je 157. a koji nije daleko kako je katastra u Srbiji izgledao - rekao je Vučetić i objašnjava:

- Digitalizacija nije samo tehnologija, već moderan alat u svim državama, kao što je Holandija, Singapur i Novi Zeland, koji su najefikasniji katastri na svetu. Tamo nemate gužve na šalterima, nemate ljude da pričate sa referentima, već je katastar deo sistema koji završi sve umesto vas. Mi hoćemo da ljudi  ne idu više u katastart, već da sistem za vas to uradi i za tri dana da dobijete rešenje. Hoćemo da iza stare isprave koje su nastale u poslednjih 50 godina, da se tako uradi i za njih. Ne zbog toga što je nama lakše, već zbog toga što svi ovi problemi, koje možemo da čujemo od građana Srbije, će biti rešeni i neće imati više problema sa imovinsko pravnim poslovima - rekao je Vučetić i dodao:

- Digitalizacija je način, odnosno koncept svake moderne zemlje, da ima jedan pouzdan, transparentan i efikasan katastar. To znači, da vi danas možete sve informacije da vidite iz svog doma, to znači dostupnost, to znači digitalizacija - objašnjava.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Ministar Vesić je izjavio da je RGZ "država u državi", Vučetić objašnjava i zbog čega je formulisao tako rečenicu:

- To nije novina. I u medijima se to pominjalo kako je katastar izgubio kontakt sa građanima, kako ne komuniciramo. To je laž koja je plasirana da bi se ostvarila pretnja. U svakom kolektivnom lancu imate tri elementa. Jedan je pretnja, a to je taj zli katastar koji je zatvoren i ne možete ništa da završite, imate žrtvu, koju predstavljaju građani i imate posrednika koji koristi tu pretnju. Mi smo otvorili vrata katastra, ne zato što je gospodin Vesić rekao da smo ne transparentni, što je apsolutna neistina, mi smo najtransparentniji u Evropi i imamo međunarodno priznanje, već zbog toga da bi otklonili pretnje - rekao je Vučević.

Foto: google maps

 

On je objasnio zbog čega je sada krenula kampanja "Otvorena vrata", kada su dobili kritike od Vesića.

- Do sada nije bilo potrebe. Sada je resorni ministar izašao u medije i pokrenuo jednu negativnu kampanju protiv RZG-a, javnu kampanju, da nas nije obavestio o tome i normalno je da RZG reaguje, prema građanima Srbije, da bi oni imali poverenje u nas - dodaje i objašnajva šta znači kampanja "Otvorena vrata":

- Do sada niste mogli da dođete da pričate o svojim problemima, iako nemate predmet u katastru. Danas, bez obzira da li imate predmet, a imate problem oko imovinsko pravnog pitanja, možete sa rukovodiocem službe vaše optine, da pričate o tome. Do sada je bilo samo ako imate predmet, da podnesete zahtev ili dopunu ili da se informišete preko 30 servisa iz udobnosti svog doma. Međutim, postoje ljudi koji se ne osećaju komforno da koriste servise, zbog toga smo otvorili vrata i  za takve građane.

 

Darko Vučetić objašnjava i zbog čega, po njegovim rečima ministar Vesić pokušava da destabilizuje rad RGZ-a:

- Ministar Vesić nije postupao u skladu sa zakonskim obavezama. U dva mandata nije doneo pravilnik o postupanju upisa u katastar i nije omogućio uvođenje elemenata koji bi omogućili brži upis prava u katastar. Znam da pravilnik može zvučati kao birokratska stvar, ali on je osnovni element koji služi građanima Srbije - kaže Vučetić.

On dodaje i da je to glavna stvar koja ometa rad Geodetskog zavoda.

- To je glavna stvar, zato i potenciramo. Bez pravilnika, pošto ga ministar nije doneo, dovijamo se, radimo na osnovu iskustva i struke kako bismo efikasno pomogli građanima. To su suštinske stvari koje ometaju rad RGZ-a", rekao je Vučetić.
"Ideja je bila da se pojednostavi upis građana u katastar definisanjem jednog pojma koji se zove 'jednostavna upravna stvar', što znači da se klasifikuju jednostavni predmeti građana. Bilo je planirano da se to selektuje i stavi na brzi kolosek koji traje pet dana. Ni to nije urađeno, nemamo na osnovu čega da rešimo ove jednostavne probleme građana, već se dovijamo i radimo. Jedna reč u zakonu menja celu suštinu zakona - dodao je.

Darko ističe da građani više nisu u strahu od falsifikovanja dokumenata kao što je to bilo 2018. godine.

- Objavili smo pre nekoliko dana da više nema straha, jer smo sistemski rešili tu staru dokumentaciju. Profesionalac, odnosno advokat, proverava staru dokumentaciju, validira je digitalno i šalje dalje RGZ-u, tako da takve prevare više nisu moguće. To je bilo pre šest godina, kada je neko falsifikovao papire od neke preminule gospođe i oteo joj stan. Takve prevare više nisu moguće. To su stari papiri. Jako je osetljiva stvar i ustavna kategorija za koju RZG radi sve kako bi se onemogućile prevare, i to je uspešno onemogućeno - kaže Vučetić.

Foto: Tanjug printscreen

 

On objašnjava zbog čega im smeta nadzorna grupa, koju je Vesić najavio.

- Smeta nam to, zato što to nije stručna grupa, već grupa za pritisak, koja ima zadatak da sve ove posledice ne činjenja gospodina Vesića evidentira i za to optuži RZG i njegove zaposlene. Nije problem što je krenuo sa nadzorom, jer smo mi institucija sa najvećim brojem kontrola u celoj Srbiji, problem je ovde način. Nije nas okrenuo i rekao da radimo rešavanje sistemskih problema, već je to objavio na društvenim mrežama. Posle je na to krenula negativna kampanja od nekih lažnih Sindikata, profesora, stručnjaka, koji će biti aktivni i u narednom periodu i kreće jedna stvar koja je jako opasna, a to je poverenje u institucije Republike Srbije i pravna nesigurnost građana Srbije za svoje nepokretnosti. Na rešenju RGZ-a postoje tri sertifikata svetskih ISO sertifikata, za bezbednost podataka, kvalitet poslovanja, zaštiti podataka o ličnosti i najvažniji, ISO standard za borbu protiv korupcije. ISO sertifikati su tu da bi građani Srbije imali poverenje u državnu instituciju i da radimo u skaldu sa svetskim standardima. Zbog toga i imamo veliki broj priznanja od strane svetske banke, UN i mnogih drugih relevantnih međunarodnih institucija - rekao je Vučetić je objasnio i ko ima koristi od čitave ove situacije:

- Koristi imaju ovi koji se pojavljuju u medijima i koji hoće da zaštite te neke stare nasleđene benefite. Imate predstavnika lažnih Sindikata u RZG-a, to su Nebojša Pičinović, Dijana Konstantinović, Zoran Blagojević. Imate lažne profesore koji izvlačili ogromene svote novce iz RZG-a u proteklom periodu i to su ti benefiti koje su stekli i hoće da očuvaju. Imate bivšu predsednicu advokatske Komore Srbije, koja je smenjena što nije bila ustavno postavljena, što je ironično i koja je javno zagovarala vraćanje tog starog koruptivnog modela. Imate bivšeg predsednika Javno beležničke komore - rekao  je Darko Vučetić u emisiji "Uranak" na televiziji K1 i dodaje: 

- Mi se ne spremamo posebno za rad te radne grupe, jer sve radimo u zakonima i pravilima pravnim okvirom, kao što su pokazale ostale inspekcije, ali se borimo da očuvamo neki tehnološki suverenitet i integritet RGZ-a i da zaštitimo to poverenje koje smo teško  stekli kod građana Srbije i da unapredimo sistem - zaključio je. 

BONUS VIDEO: 

 

 

Ostavite komentar