Vesti > Društvo

Danas su SVETI VRAČI - čudotvorci Kozma i Damjan ČUVAJU NAŠE ZDRAVLJE

SPC danas obeležava mučenike Svetog Kozmu i Damjana. Braća su bila lekari i čudotvorci, a na njihov praznik treba da činite sledeće...

Izvor: K1info

14/11/2022 > 07:00

podeli vest:

Danas su SVETI VRAČI - čudotvorci Kozma i Damjan ČUVAJU NAŠE ZDRAVLJE
Foto: screenshot


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Kozmi i Damjanu, svetiteljima koji su u narodu poznati i kao Sveti Vrači (Vračevi).

Sveti Kozma i Damjan bili su braća, rodom iz Rima koji su čitav život posvetili pomaganju i lečenju drugih. Još za života su važili za velike čudotvorce, a bili su lekari koji za svoj rad nisu tražili nikakvu nagradu jer su živeli u skladu sa rečima Isusa Hrista "badava primiste, badava dajite".

Svojim čudima učinili su da mnogi poveruju u Boga i Isusa Hrista i tako su širili hrišćanstvo. U narodu su zbog toga poznati kao "besrebrenici", a takođe i kao Sveti Vrači (Vračevi).

Posle smrti sahranjeni su onako kako su i živeli - zajedno, u mestu Feremanu. Legenda kaže da su svoja čuda nastavili da čine i posle smrti i da su se mnogi vernici izlečili nakon poklonjenja njihovim moštima. Zato u narodu i danas postoji verovanje da se ovi sveci prizivaju u pomoć kod svake bolesti i nevolje.

Ovaj praznik ne slavi samo Crkva i pojedine porodice kao kućnu slavu već i Lekarska komora Srbije koja je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.

Praznik, kažu stari, treba provesti kraj voljenih i u krugu porodice, ne bi trebalo da se bez preke potrebe izlazi iz kuće, pa dan nije pogodan za putovanja.

Koja Vrači prekorači...

U narodu postoji i izreka: "Koja Vrači prekorači, osta do velikog posta", a odnosi se na devojke koje se do ove slave nisu udale. Veruje se da će vreme za to doći tek na proleće kada prođe veliki (vaskršnji) post.

Narod kaže da je ovo dan koji se posvećuje molitvama za zdravlje i ozdravljanje bolesnih.

Kako su Kozma i Damjan celog života isceljivali bolesne, vlada verovanje da na današnji dan treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje. Ovu molitvu trebalo bi čitati počev od današnjeg dana, 40 dana za redom, i bićete zdravi onoliko koliko verujete da vam to može pomoći.

Molitva glasi ovako:

K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja. Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji. Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo. A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Bolesni se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da je na ovaj praznik dobro raditi teške fizičke poslove, ali i da se bez preke potrebe ne izlazi iz kuće.

Foto: screenshot

Sveti Kozma i Damjan

"Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć", zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

U crkvenom kalendaru praznik je obeležen crnim slovom.

Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi, Srpska pravoslavna crkva slavi dva puta - 14. novembra (po novom kalendaru) kada je umro Damjan i 14. jula (po novom kalendaru) kada je umro Kozma.

 

Ostavite komentar