Vesti > Društvo

Evo kako to rade PRESRETAČI: Lik je na "Milošu Velikom" vozio 252 km/h - A IPAK SU GA STIGLI

U proseku, u toku jednog meseca, presretači registruju oko 3.200 prekršaja na putevima Srbije

Izvor: K1info/rts.rs

16/12/2022 > 09:57

podeli vest:

Evo kako to rade PRESRETAČI: Lik je na "Milošu Velikom" vozio 252 km/h - A IPAK SU GA STIGLI
Foto: Unsplash.com


Najveću brzinu, od 252 kilometra na čas policijski presretači su registrovali na auto-putu "Miloš Veliki". U takvoj situaciji policajci moraju da se kreću i brže da bi snimili prekršaj.

Od kada se na auto-putevima meri prosečna brzina, presretači su fokusirani na magistralne i regionalne puteve gde, takođe, ima mnogo posla.

Od početka godine, u saobraćajnim nesrećama na putevima Srbije, poginule su čak 522 osobe, dok je više od 17.500 povređeno. Da bi se uticalo na tu statistiku i sankcionisali oni koji voze neprilagođenom brzinom pomažu i policijski presretači. Od početka godine registrovali su oko 25.000 prekršaja.

Bez policijskih obeležja, s vozilima koja jednostavno stižu i one koji voze brzinama karakterističnim za reli-staze.

Jednostavno snimaju i dokumentuju velike brzine, pa mnogi koje su "ulovili" u prekršaju, da bi izbegli da ostanu bez dozvole, čim dobiju sudski poziv odlaze u nadležnu policijsku stanicu i potpisuju sporazum o priznanju krivice.

Potpukovnik u policiji Mladen Nikolić, glavni koordinator u Upravi saobraćajne policije.
kaže za RTS da imaju tačno tablicu i sve ostalo, i da je bilo slučajeva da vozač koji je u ograničenju 50 vozio 124 kilometara na čas.

- Navešću vam situaciju gde je kolega naišao na 190 kilometara na čas u naseljenom mestu, kad je uključio signalizaciju ovaj nije stao i išao je preko 200 kilometara van naseljenog mesta gde je ograničenje bilo 80. Vozilo je zaustavljeno, vozilo je oduzeto na proveru i isti je kažnjen  po zakonu - rekao je Nikolić za RTS.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Da bi mogli da isprate takve brzine potrebne su i posebne obuke kako bi zadatak obavili što je moguće bezbednije. Tako na primer, za 11 meseci jedan policijski presretač pređe više od 520.000 kilometara bez ijedne saobraćajne nezgode.

Zastavnik u policiji Dalibor Jovanović, mlađi oficir Saobraćajne policije za posebne vidove kontrole saobraćaja, kaže da se obučavaju u Austriji, Grčkoj, Srbiji, da periodično imaju treninge bezbedne vožnje gde utvrđuju stečena i stiču nova znanja.

Napominje da su neke od situacija koje se tu simuliraju proklizavanje, izbegavanje prepreka, kada treba da se odreaguje pravilno.

U letnjem periodu, pre svega na nepreglednim krivinama, imaju i dragocenu pomoć policijskih motociklista kao i saobraćajnih patrola. Kada je reč o onima koji prave prekršaje, pokazalo se da je među njima 30 odsto onih koji voze pod dejstvom alkohola.

- Postoje ljudi koji vole da voze brzo, ali te veštine treba da pokazuju na stazama. Naravno, kultura iz kuće prenosi se na saobraćaj i vožnju u saobraćaju - rekao je Jovanović za RTS.

U proseku, u toku jednog meseca, presretači registruju oko 3.200 prekršaja na putevima Srbije. Samo tokom jednog meseca zabeležili su čak 47 slučajeva grubog kršenja propisa, odnosno nasilničke vožnje.

 

 

Ostavite komentar