Vesti > Hronika

Prodavali polovnjake, OŠTETILI DRŽAVU za oko 3 miliona evra

Od utaje poreza kupovali stanove, hostele i apartmane

Autor: Tanjug

27/07/2022 > 20:20

podeli vest:

Prodavali polovnjake, OŠTETILI DRŽAVU za oko 3 miliona evra
Foto: Pexels.com


Dve osobe iz Novog Sada i jedna iz Subotice uhapšene su zbog sumnje da su izvršile krivična dela poreska utaja, pranje novca i nedozvoljeno skladištenje robe, čime je oštećen budžet Srbije za više od 339 miliona dinara.

Akciju hapšenja sproveli su inspektori poreske policije, pripadnici BIA, MUP i Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva Novi Sad-Posebnog odeljenje za suzbijanje korupcije, dok je za jednom osobom iz Beograda raspisana poternica.

Jedan od prijavljenih, koji je vlasnik više privrednih društava u Srbiji i inostranstvu, u periodu od 2019. do 2021. godine, uz pomaganje još jedne osobe uvezao je 11.127 polovnih motornih vozila vrednih 2.374.148.625 dinara, koja je zatim prodao na domaćem tržištu, pri čemu 1.067.202.982,00 dinara od prodaje vozila nije uplatio na tekuće račune, već je zadržao za sebe.

Za uvoz polovnih motornih vozila nije obračunao i platio naknadu za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada u iznosu većem od 130 miliona dinara. Tako stečeni novac je koristio za kupovinu nekretnina (stanova, hostela, apartmana i garažnih mesta).

Foto: Freepik.com

 

Dve prijavljene osobe, vlasnici privrednog društva iz Novog Sada su 2020. i 2021. od prvoprijavljenog nabavili polovna motorna vozila čiju su prodaju u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima prijavili na 16,1 milion dinara, iako je stvarna prodajna vrednost bila 28,7 miliona dinara, čime su izbegli obračun i uplatu PDV od 14,3 miliona dinara i poreza na dobit od 6,4 miliona dinara.

Uhapšeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Ostavite komentar