Vesti > Hronika

Bivši INSPEKTOR ZA KRVNE DELIKTE: Sve ide IZ KUĆE, BILO JE PITANJE DANA kada će se OVAKVO ZLO DESITI

Najviše su roditelji zakazali, oni bi trebalo danas da budu u zatvoru, posebno otac koji je držao nebezbedno vatreno oružje, smatra Žarko Po

Izvor: K1info

03/05/2023 > 15:30

podeli vest:

Bivši INSPEKTOR ZA KRVNE DELIKTE: Sve ide IZ KUĆE, BILO JE PITANJE DANA kada će se OVAKVO ZLO DESITI
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić/privatna arhiva


U OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru jutros oko 8 časova došlo je do pucnjave u kojoj je 14-godišnji K.K, učenik te škole, iz vatrenog oružja usmrtio osmoro đaka i čuvara škole, dok su nastavnica istorije i šestoro dece povređeni.

Bivši šef Odseka za krvne delikte Žarko Popović u uključenju u program televizije K1 tvrdi da sve ide iz kuće, kao i da su u našem školskom sistemu napravljeni ozbiljni propusti.

- Sve ide iz kuće i od roditelja. Škola daje obrazovnu, a kuća vaspitnu komponentu.  Mnogo stvari je propušteno u poslednjih nekoliko meseci. Bilo je napada na prosvetne radnike, ali je sve to zabašureno, po starom našem dobrom običaju. Bilo je pitanje dana samo kada će se ovakvo jedno zlo desiti.

Posle nezapamćene tragedije koja se ovog jutra dogodila u Beogradu, svi se pitaju, kako dete od 14 godina zna profesionalno da barata oružjem, s obzirom da, kako Popović ističe, deci nije dozvoljeno u streljanama da rukuju vatrenim oružjem.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Maloletnoj deci nije dozvoljeno u streljani da barataju vatrenim oružjem. Jedino mogu iz vazdušnih pušaka ili pištolja da idu na određene treninge. On je verovatno išao u neke streljane "ispod radara", pošto je dete iz ugledne porodice. Sigurno je imao prethodni umišljaj da nešto tako uradi. Ovo nije akt terorizma, jer on za posledicu ima politički cilj, a ovde političkog cilja nema. Radi se o detetu koje možda ima tešku frustraciju jedne mlade osobe ili patološko oboljenje manijakalne šizofrenije ili neke akutne psihoze, koja je uzrokovana spoljnim faktorom – rekao je Popovići dodao:

- Ovde su najviše roditelji zakazali koji bi trebalo danas da budu u zatvoru, posebno otac koji je imao vatreno oružje, a držao ga je nebezbedno. Dete je znalo za šifru sefa, jer mu je neko rekao, otac ili majka.

Žarko Popović smatra da je dečak znao šta radi, ali da nadležne institucije moraju da pronađu šta je bio okidač da napravi ovakav masakr

- On je imao direktan umišljaj da to uradi. Sad nadležne službe, policija, sudije, tužilaštvo, pedagozi, psiholozi, psihijatri... moraju da daju odgovor šta je bio okidač da dete napravi jedan takav zločin. Ne sme se završiti samo na hapšenju i pravnom procesuiranju, već to dete mora biti podvrgnuto jednoj detaljnoj psihijatrijskoj/ psihološkoj proceduri da bi se utvrdilo šta ga je dovelo u to stanje da napravi ovakvo zlo, ali i kako bismo ubuduće sprečili ovakve zločine – kaže Popović i napominje da sistem školstva hitno mora da se promeni.

- Sva prava koja su na veštački način data đacima, a ne profesorima, moraju da se promene. Da deca mogu da se izbace iz škole kada ne dolaze na nastavu ili zbog nepristojnog ponašanja. Današnja deca profesore ne oslovljavaju sa „gospodine, profesore“, već sa debeli, ćelavi, nosati, krezavi... Njima je zabranjeno da ponavljaju, da dobijaju slabe ocene. Treba vratiti pozornike na ulice koji će šetati oko škole. To je broj jedan u sistemu javne bezbednosti.

Žarko Popović smatra i da bi Ministar prosvete, Branko Ružić, trebalo da podnese ostavku.

Škola odavno nije sigurna institucija. Ono što prvo mora da se uradi je da ministar prosvete i načelnik policijske stanice podnesu ostavke – zaključio je Žarko Popović na televiziji K1.

 

Ostavite komentar