Vesti > Hronika

NOVI DETALJI: Masovni ubica iz MLADENOVCA izjavio SAUČEŠĆE U SUDNICI, evo zašto se suđenje neće nastaviti u CZ-u

Oštećeni moraju da prisustvuju suđenju jer je to njima prilika da iskažu svoj bol, srdžbu i ljutnju, rekao je advokat Stefanović

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

26/07/2024 > 15:24

podeli vest:

NOVI DETALJI: Masovni ubica iz MLADENOVCA izjavio SAUČEŠĆE U SUDNICI, evo zašto se suđenje neće nastaviti u CZ-u
Foto: kg.os.sud/RINA/Tanjug/Strahinja Aćimović


Uroš Blažić, optužen za masakr u Duboni i Malom Orašju, danas je pred sudom na pripremnom ročištu priznao krivicu i rekao da ne zna šta ga je obuzelo te noći, preneo je novinarima jedan od punomoćnika porodica ubijenih i ranjenih u masakru Stefan Stefanović.

- Uroš Blažić je skoro u potpunosti priznao krivicu i izrazio neku vrstu kajanja, čak je u jednom trenutku izjavio da ne zna šta ga je obuzelo to veče i tih dana - rekao je Stefanović novinarima ispred Okružnog zatvora u Beogradu, gde je danas u specijalnoj sudnici održano pripremno ročište, koje je inače zatvoreno za javnost.

On je dodao da je Urošev otac Radiša Blažić negirao krivicu.

Stefanović, koji je inače punomoćnik porodica četvoro ubijenih i petoro teško ranjenih u masakru, naveo je da su advokati dobili nezvaničnu informaciju da će suđenje, koje je zakazano za 21. agvust biti u beogradskoj Palati pravde, ali, kako je istakao, nisu dobili zvaničnu potvrdu te informacije. 

- Velika sudnica u Palati pravde nema barijere i ograničenja između optuženih i oštećenih, dok je u Specijalnom sudu sve odvojeno - rekao je Stefanović i dodao da čekaju odluku suda o tome. 

Punomoćnik je istakao da suđenje sigurno neće biti nastavljeno u sudnici Okružnog zatvora jer je danas samo četvoro oštećenih moglo da prisustvuje suđenju, odnosno oni oštećeni koji nisu imali punomoćnike dok je većina oštećenih ostala ispred zatvora.

- Oštećeni moraju da prisustvuju suđenju jer je to njima prilika da iskažu svoj bol, srdžbu i ljutnju, a i oni su strane u postupku i po zakonu moraju biti prisutni - rekao je Stefanović i naglasio da njihovo prisustvo nije bilo moguće jer je sudnica jako mala.

Foto: Tanjug/Nebojša Raus

 

On je naveo da su na pripremnom ročištu predloženi dokazi, ali je moguće da će biti još dokaznih predloga na samom suđenju.

U avgustu bi, kako je naveo, Blažići trebalo da iznesu odbranu, nakon čega slede iskazi oštećenih i svedoka. Advokat je dodao da sud nije odlučio o izvođenju dokaza koje je predložila optužena strana. 

Punomoćnik oštećenih advokat Miloš Munić je rekao da je Blažić u sudnici izjavio saučešće. 

Na pitanje da li će suđenje biti javno, on je rekao da je po zakonu glavni pretres otvoren za javnost, kao i da nije bilo predloga da se suđenje zatvori za javnost. 

Punomoćnik oštećenih Nebojša Perović je rekao da je sudija tokom pripremnog ročišta navela da su joj iz Ministarstva pravde javili da će suđenje biti premešteno u Palatu pravde jer je sudnica mala i oštećeni su čekali ispred zatvora. 

- Mi smo reagovali da bi možda trebalo da se nastavi suđenje u sudu u Ustaničkoj ulici u kojoj je najopremljenija sudnica - rekao je Perović. 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je naveo da se nada da će u narednih pet suđenja biti izvedeni svi dokazi, jer kako je naglasio u ovom slučaju je "98 odsto već razjašnjeno sve", jer je Uroš Blažić već priznao. 

- S obzirom da je moguća zatvorska kazna od samo 20 godina, istakli smo velike imovinsko-pravne zahteve, a ja sam za mog klijenta koji je trenutno invalid, istakao imovinsko-pravni zahtev od 500.000 evra, jer kada nema zatvora, nek ima naknade - istakao je Perović i dodao da time šalju poruku sudovima da mora više da se vrednuje ljudski život, bol i patnja. 

Punomoćnik je naveo i da su od suda tražili da u okviru presude krivične bude odlučeno i o imovino-pravnom zahtevu kako porodica ne bi ponovo prolazile kroz postupak. 

a pitanje kako se Uroš Blažić ponašao u sudnici, Perović je odgovorio da je držao glavu dole sve vreme, dok je odbrana za Radišu Blažića predložila da se pribavi sva dokumentacija da bi se utvrdilo kakav je on oficir bio. 

Pripremno ročište koje je bilo 23. maja u sudu u Smederevu je prekinuto čim su stražari uveli Blažiće u sudnicu, jer su članovi porodice ubijenih i ranjenih nasrnuli na njih, te je straža odmah izvela Blažiće. 

Nakon toga Vrhovni sud je dobro odluku da se suđenje održi u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu. 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar