Vesti > Hronika

"NASTAVNICE, VIDITE KAKO SMO LEPE": Svedočenje DIVNE VUKIĆ iz RIBNIKARA rasplakalo sve u SUDNICI

U školi je zavladao muk dok su trajali pucnji, u nekoliko trenutaka čula se samo vriska i ništa više

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Mina Duduković

18/10/2024 > 12:13

podeli vest:

"NASTAVNICE, VIDITE KAKO SMO LEPE": Svedočenje DIVNE VUKIĆ iz RIBNIKARA rasplakalo sve u SUDNICI
Foto: K1info/MUP RS/FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ / ATA Images


U Višem sudu u Beogradu danas je svedočenjem zaposlenih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru nastavljen parnični postupak po tužbi porodice Dukić, a prvo je svedočila nastavnica fizičkog vaspitanja Divna Vukić.

Mediji pišu da tokom njenog izlaganja u sudnici nije bilo osobe koja nije zaplakala.

Kako je na samom početku objasnila, ona nije predavala odeljenju VII-2, u razredu gde je dečak ubica kobnog 3.maja počinio masakr, međutim, tog jutra čas je držala odeljenju koje je pohađala ubijena devojčica Sofija Negić.

- Tog jutra došla sam u školu pre prvog časa koji sam imala u odeljenju VII-4. Na ulazu u školu videla sam dežurne učenice koje su tog jutra prvi put bile dežurne. Sećam se da je Ana Božović odmah dotrčala kod mene u zagrljaj, prvo mi je rekla: "Nastavnice, vidite kako smo lepe". Tog dana je bilo slikanje. Prišla sam u drugoj dežurnoj učenici, zagrlila i nju i poželela im lepo dežurstvo - započela je nastavnica fizičkog svoje izlaganje.

Ona se, potom, uputila ka odeljenju u kom je imala prvi čas. Prema njenim rečima, Sofija i još jedna devojčica tog dana nisu bile raspoložene za čas napolju.

- Takav sam odnos imala sa njima, pa čim sam videla da su neraspoložene, rekla sam im: "Sad će nastavnica da dođe da vas zagrli". Otišli smo svi zajedno u svlačionicu, a Sofija i još jedna devojčica zadržale su se u toaletu. Kroz pola minuta čuo se zvuk niz hodnik. Pomislila sam da su petarde, potrčala sam i naletela na devojčicu koja mi je rekla: "Nastavnice, ovo je ozbiljno, ovo nisu petarde, videla sam obezbeđenje kako pada - kroz plač je govorila nastavnica.

Nastavnica fizičkog je, kako kaže, decu odmah odvela u salu i rekla im da ostanu tu u tišini. U školi je tada zavladao muk dok su trajali pucnji, u dva tri navrata, prema njenim rečima, čula se vriska i ništa više.

- Otišla sam gore i zatekla jezivi prizor. Dežurne učenice su ležale mrtve, čuvar takođe. Pored mene je proletela razredna VII-2, domar koji je urlao i tetkica. Otišla sam odmah kod dece do sale, u tom momentu nisam znala da li je jedan terorista u školi ili više njih, nisam imala pojma šta se dešava. Sve dok nisam izašla iz škole nisam znala da je reč o masakru - završila je u suzama nastavnica.

Foto: Tanjug printscreen

 

Za govornicu je stao i Mirko Repac, radnik firme koja je obezbeđivala školu. On je na današnjem suđenju ispričao kako je čuo za masakr.

- Ja u tom momentu nisam bio u školi, bio sam na svom radnom mestu, ali sam non stop inače u kontaktu sa dvojicom radnika obezbeđenja Slobodanom Savatićem i Draganom Vlahovićem. Njihov zadatak je bio da prate kretanje dece i da ne dozvole ulazak u školu nekih trećih lica. Tog 3. maja od svog supervizora sam čuo da je došlo do pucnjave u školi, odmah sam zvao njih dvojicu, nijedan mi se nije javljao. Potom sam pozvao i drugi školski telefon, tad mi se javio muški glas i rekao mi: "Sad ne možete da ih dobijete, zovite za sat vremena" - rekao je Repac koji je zadužen između ostalog i za ubijenog čika Dragana.

Prema njegovim rečima, kako piše Kurir, drugi školski čuvar koji je bio u školi tog jutra javio mu se posle pola sata i rekao mu da je bila pucnjava u školi, a potom je dodao da su svi iz firme koja obezbeđuje školu otišli na lice mesta.

Suđenje se nastavlja 5. decembra kada bi trebalo da svedoči između ostalog i razredni starešina VII-2 Dragana Tomić, koja je inače pozivana već tri puta, međutim, do sada u ovom postupku nijednom se nije pojavila.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar