Vesti > Hronika

RODITELJIMA DEČAKA UBICE ODUZIMA SE RODITELJSKO PRAVO! Izbo druga 37 puta!

Motiv ubistva ostaje nepoznanica

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

24/10/2024 > 09:47

podeli vest:

RODITELJIMA DEČAKA UBICE ODUZIMA SE RODITELJSKO PRAVO! Izbo druga 37 puta!
Foto: google maps


Postupak za oduzimanje roditeljskog prava pokrenut je protiv M. M. i njegove supruge M. M. M. iz Niške Banje, roditelja dečaka koji je 5. oktobra prošle godine ubio svog školskog druga, Andreju Simića.

Ovaj postupak pokrenut je zbog istrage koja se vodi protiv njih pred Višim javnim tužilaštvom u Nišu, zbog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti, za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

Tužilaštvo ih tereti da su, u periodu od jula do 5. oktobra 2023. godine, u Niškoj Banji, omogućili svom maloletnom sinu pristup hladnom oružju - noževima koji su pogodni za nanošenje povreda.

Ovaj oružje je bilo dostupno svuda po kući, a dečak je iskoristio njegovu lakšu dostupnost da dovede u opasnost život i telo maloletnog Andreja Simića.

Kako saznajemo, postupak za lišenje roditeljskog prava pokrenuo je nadležni organ starateljstva koji je aktivno angažovan u ovom predmetu jer je ubica maloletnik koji je krivično neodgovoran.

Tužbu za lišenje roditeljskog prava u ovom slučaju podneo je niški Centar za socijalni rad. Istovremeno oni su podneli zahtev za izdavanje privremene mere radi zaštite maloletnika dok postupak traje. Postupak u ovom predmetu biće nastavljen sledeće nedelje a javnost je isključena radi zaštite interesa maloletnog lica - saopštila je Ana Gajić Ristić, portparol Osnovnog suda u Nišu.

Prema zakonu, sudska odluka o lišavanju roditeljskog prava oduzima ocu i majci maloletnika sva prava i obaveze prema detetu, osim obaveze da ga izdržavaju. To znači da roditelji gube pravo da čuvaju, podižu, vaspitavaju, zastupaju, brinu se o obrazovanju i upravljanju imovinom deteta, ali su i dalje obavezni da obezbede sredstva za njegov život. Ova odluka se upisuje u matičnu knjigu rođenih.

Foto: Shutterstock

 

Roditeljska prava se mogu vratiti u posebnom parničnom postupku ukoliko prestanu razlozi koji su doveli do njihovog oduzimanja.

Istraga protiv roditelja dečaka koji je ubio svog školskog druga nastavlja se pred Višim javnim tužilaštvom. Tokom postupka, saslušani su roditelji ubijenog dečaka, dok je advokat M.M. i M.M.M. podneo zahtev za izuzeće Višeg javnog tužilaštva u Nišu, koji je odbačen kao neosnovan, pa će postupak biti nastavljen.

Podsetimo, cela zemlja bila je potresena smrću 13-godišnjaka posle tuče u Niškoj Banji.

Andreju Simića ubio je njegov školski drug u potkrovlju svoje kuće u Niškoj Banji, zadajući mu 37 uboda nožem, nakon čega je pobegao napolje, gde se ponašao iracionalno i bio zbrinut od strane Hitne pomoći. S obzirom na to da je izvršilac bio trinaestogodišnjak, koji je krivično neodgovoran, predmet je ustupljen Osnovnom javnom tužilaštvu. Istraga protiv roditelja zbog zlostavljanja i zanemarivanja deteta trajala je skoro devet meseci, a zatim su oni optuženi za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Kao ključni dokazi protiv roditelja, tužilaštvo je prikazalo fotografije sa scene pre zločina, na kojima se vidi majka sa pištoljem i dečak koji igrajući se nožem "ubija" igračku medveda. Otac ubijenog dečaka, Mića Simić, svedočio je da je ubica često nosio ranac pun noževa, a upozoravao je i njegovu majku na njegovo opasno ponašanje, koje je kulminiralo tragedijom.

Motiv ubistva ostaje nepoznanica, poznat samo maloletnom izvršiocu, koji se trenutno nalazi u psihijatrijskoj ustanovi u Beogradu. 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar