Vesti > Politika

Devenport o značaju POVRATKA SRBA u institucije: Važno je da se održe NOVI IZBORI na severu KiM

Šef Misije OEBS na Kosovu kaže da su novoizabrani gradonačelnici opština na severu legalno izabrani, ali da nemaju legitimitet

Izvor: K1info/Tanjug

08/06/2023 > 16:48

podeli vest:

Devenport o značaju POVRATKA SRBA u institucije: Važno je da se održe NOVI IZBORI na severu KiM
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Ne može biti povratka u normalnost na severu Kosova sve dok se Srbi ne vrate u institucije, izjavio je danas šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport.

On je dodao da su novoizabrani gradonačelnici opština na severu legalno izabrani, ali da nemaju legitimitet.

On je u intervjuu za Demostat naveo da je važno da se održe novi izbori na severu KiM, i da je potrebno da na njima učestvuju predstavnci svih zajednica sa severa.

- OEBS bi, ukoliko se sve strane saglase, mogao da ponudi podršku za olakšavanje procesa reintegracije Srba na severu Kosova - rekao je Devenport.

On je naglasio da su lokalni izbori bili neophodni pošto su prošlog novembra gradonačelnici i odbornici u četiri opštine na severu podneli ostavke.

- To je, uz povlačenje mnogih kosovskih Srba iz policije i pravosuđa, stvorilo institucionalni i bezbednosni vakuum u opštinama na severu. Iako je situacija uglavnom bila mirna, napetosti su porasle, posebno nakon što su izabrani novi gradonačelnici - rekao je Devenport.

Foto: TANJUG/dopisništvo KiM

 

Na pitanje novinara Demostata šta OEBS može da uradi povodom napada na Srbe, provala i pljački srpskih kulturnih i verskih objekata, Devenport je rekao da Misija ''prati i beleži incidente koji pogađaju nevećinske zajednice'', te da su broj i vrste incidenata deo njegovih redovnih izveštaja Stalnog saveta OEBS-a.

Istakao je da je integracija u policijski i pravosudni sistem i održavanje inkluzivnih demokratskih izbora među najvažnijim uspesima dijaloga između Beograda i Prištine, tako da se, kako je ocenio, zaista očekuje da će sve strane raditi na punom povratku u institucije i na izbornom procesu.

Upitan da li je bilo napretka poslednjih godina kada je reč o poštovanju prava i zaštiti interesa nevećinskih zajednica na KiM, Devenport je ocenio da je postignut ''značajan napredak u nekim oblastima'', i kao primer navodi da je Misija OEBS-a zajedno sa ambasadom Švajcarske u Prištini radila na poštovanju zakona o dva zvanična jezika, albanskom i srpskom.

On je rekao da tzv. Kosovo ima zakonodavni okvir koji štiti prava nevećinskih zajednica.

Drago mi je što vidim da je Konsultativni savet za zajednice u protekloj godini počeo mnogo efikasnije da radi sa Vladom, posebno sa Kancelarijom premijera i komesarom za jezike - rekao je.
 

Ostavite komentar