Vesti > Politika

Kurti ODUSTAO, ne traži da SRBIJA prizna TZV. KOSOVO, tvrdi prištinski zvaničnik

Na pomolu novi sporazum Beograda i Prištine bez međusobnog priznanja, ističe Behrami

Autor: Tanjug

02/09/2022 > 11:37

podeli vest:

Kurti ODUSTAO, ne traži da SRBIJA prizna TZV. KOSOVO, tvrdi prištinski zvaničnik
Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys


Artan Behrami, savetnik bivšeg predsednka privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, kaže da je aktuelni premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti u dijalogu sa Beogradom odustao od zahteva za međusobno priznanje i da će novi sporazum biti baziran na modelu dve Nemačke.

Behramij tvrdi da će do novog sporazuma Beograda i Prištine bez međusobnog priznanja doći već za nekoliko meseci.

Behrami je na Fejsbuku napisao da su u izradu tog sporazuma uključeni Ketrin Ešton i američki diplomata Frenk Vizner u dogovoru sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Uloga Ketrin Ešton 

- Već nekoliko meseci iza kulisa priprema se predlog sporazuma Kosova i Srbije, koji ne sadrži međusobno priznanje ni na početku, ni u sredini, ni na kraju. Od svojih međunarodnih prijatelja saznao sam da baronica Ketrin Ešton i ambasador Frenk Vizner u dogovoru sa Miroslavom Lajčakom, rade na modelu konačnog sporazuma, koji ima elemente nemačko-nemačkog sporazuma - napisao je Behrami.

Dodaje i da je takav model Berlin uporno forsirao u vreme dok je kancelarka bila Angela Merkel.

Vizner je, naime, tvrdi on, predložio uoči nedavnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija u Briselu, da Kosovo odustane od priznanja budući da, kako je naveo, iz Beograda nema ni nagoveštaja da bi se to moglo dogoditi.

- Toliko je moćan uticaj istorije na politiku Srbije i upravo to je razlog zašto vam preporučujem da promenite cilj, a to je modus vivendi. Već nekoliko godina živite bez priznanja. I ranije sam se plašio da vas Srbija neće priznati i to se desilo. Ni međunarodna zajednica nije našla rešenje. To je politika Srbije. Ali upravo iz tog razloga preporučujem da izaberete drugi cilj - rekao je tada, između ostalog, Vizner za prištinsku KTV.

 

 

Ostavite komentar