Vesti > Politika

Stano POZDRAVLJA ODLUKU Srbije o VOZILIMA SA KiM: Očekujem od Prištine da ODGOVORI SLIČNO

To pokazuje da je napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije moguć, rekao je on

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

26/12/2023 > 15:47

podeli vest:

Stano POZDRAVLJA ODLUKU Srbije o VOZILIMA SA KiM: Očekujem od Prištine da ODGOVORI SLIČNO
Foto: printscreen tanjug


Portparol EU Peter Stano izjavio je danas za Tanjug da EU pozdravlja odluku Srbije da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije i istakao da je ona pozitivan korak u implementaciji Sporazuma o putu normalizacije, kao i dosadašnjih obaveza Dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

- To pokazuje da je napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije moguć. To takođe predstavlja korak u pravom smeru ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, što u konačnici koristi građanima regiona. Ova odluka otvara put za potpuno ukidanje režima nalepnica - rekao je Stano.

Istakao je da EU sada očekuje da Priština odgovori na sličan način.

Vlada Srbija donela je u ponedeljak odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, a koja će početi da važi od 1. januara. Kako je ranije objasnio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja.

Istakao je da ta odluka ne može da se tumači kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i da ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Ostavite komentar