Vesti > Politika

VUČIĆ NA KOŠUTNJAKU: Predsednik obilazi moderni, novoizgrađeni NACIONALNI TRENING CENTAR

Izdvaja se deo medicinskog bloka za rehabilitaciju i oporavak vrhunskih sportista

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

25/06/2024 > 13:28

podeli vest:

VUČIĆ NA KOŠUTNJAKU: Predsednik obilazi moderni, novoizgrađeni NACIONALNI TRENING CENTAR
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas novoizgrađeni Nacionalni trening centar - Multifunkcionalnu  
dvoranu u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije na Košutnjaku koji predstavlja najmoderniji objekat te vrste u zemlji i regionu.

- Multifunkcionalne dvorane u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije na Košutnjaku da očekuje od naših sportista da donesu sa Olimpijskih igara u Parizu najmanje 10 medalja i poručio da će za svako osvojeno zlato uslediti nagrada od 200.000 evra. Dali smo za ovaj centar 20 miliona. I ovo je deo onoga što radimo za  Ekspo - rekao je Vučić.

Predsednik je saznao od naših sportista koji su ga dočekali da nova dvorana ima najbolju teretanu i druge uslove za treniranje.

- Da kažem samo nešto sportistima, uzdamo se mi u vas, naše borce i rvače, možda i ženski boks i tekvondo, kao i u strelce. Muka je na vašim leđima i plećima, ali pritisak je uvek na najboljima, ako niste najbolji, nema pritiska. Poslednji put smo govorili šta sve treba, kada nismo imali skoro ništa, a pogledajte sad, pa bio je malo pritisak i na mene - rekao je Vučić.

On je poručio sportistima da moraju da donesu bar 10 medalja iz Pariza i rekao da će ako naši strelci uspeju da donesu tri medalje, organizovati posebnu večeru za njih kako bi to zajedno proslavili.

- Olimpijske igre su postale takimičenje nacija, a ne samo pojedinaca - to je uspeh za celu zemlju. Mi sada podižemo nagradu za zlatnu medalju na 200.000 evra, što nije beznačajno. Donesete medalju i sutra dobijete pare - poručio je Vučić.

Multifunkcionalnu dvoranu ukupne neto površine 15.179,65 kvadratnih metara Vučić obilazi zajedno sa ministrom sporta Zoranom Gajićem, finansija Sinišom Malim, gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem i dvostrukom olimpijskom šamiponkom u tekvondou Milicom Mandić.

Centar obuhvata autonomne sadržaje neophodne za trenažni proces na visokom nivou, sa najsavremenijom opremom za Rvački savez Srbije, Džudo savez Srbije, Tekvondo asocijaciju Srbije, Karate federaciju Srbije i Streljački savez Srbije, ali i multi salu za sportove sa loptom, kao i sadržaje za medicinu sporta, zone za relaksaciju, teretane, zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju sportistima. 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Radi se o savezima u onim sportskim disciplinama u kojima su predstavnici naše zemlje osvajali brojne medalje na velikim takmičenjima što je, svakako, uticalo na opredeljenje da im se zasluženo omoguće još bolji uslovi za rad kako bi i u budućnosti dostojno predstavljali našu zemlju.

Planom rada Nacionalnog trening centra - Multifunkcionalna dvorana predviđeno je da se u objektu obezbede uslovi da se perspektivnim i vrhunskim sportistima, reprezentativcima kroz pripremne mečeve, sparinge, treninge i takmičenja obezbede uslovi za postizanje što boljih rezultata.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Izgrađena je u skladu sa svim ekološkim standardima, za potrebe održavanja međunarodnih takmičenja i trenažni proces uz korišćenje prostornih i tehničkih uslova koje nema nijedan drugi objekat na teritoriji Srbije.

Izdvaja se deo medicinskog bloka za rehabilitaciju i oporavak vrhunskih sportista.

Poseduje i salu za sportove sa loptom, kao i sadržaje za medicinu sporta, zone za relaksaciju, teretane i zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju sportistima.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Pored izdvojenih celina za pojedinačne sportove u okviru podzemne etaže objekat poseduje i 146 parking mesta od kojih je sedam za osobe sa invaliditetom.

Streljana sadrži 10 streljačkih mesta na 10 metara, 25 m 50 m za vazdušno i malokalibarsko oružje, olimpijske discipline, opremljena elektronskim metama marke SUIS.

Multi sala površine 1.054,94 metara kvadratnih namenjena je grupnim sportovima sa loptom i u okviru sale smeštene su tribine, teren za odbojku, košarku i futsal. 

Uz multi salu je i propratni neophodni sadržaj: muške i ženske svlačionice sa sanitarnim čvorovima i tuševima, kao i svlačionice za osobe sa invaliditetom.

Teretana površine 530,75 metara kvadratnih namenjena je prevashodno reprezentativnim i olimpijskim selekcijama, a onda i ostalim sportistima i rekreativcima. 

Projektovana je po ugledu na najmodernije olimpijske centre, a sve sprave i prateća oprema odgovara najvećim svetskim standardima i sertifikatima.

U okviru prizemne etaže smešten je i deo za za pripremu i oporavak vrhunskih sportista. Pored hiperbaričnih komora i CRYO saune, sadrži i prostor fizikalne medicine, kao i prateći sadržaj u smislu svlačionica, tuševa, sanitarnih čvorova.

Tu se nalazi i prostor za dežurnog lekara i pružanje prve pomoći.
 

Ostavite komentar