Vesti > Politika

PETKOVIĆ SE OBRATIO IZ BRISELA: Priština ne želi da formira ZSO i nisu zainteresovani za normalizaciju stanja na KiM!

Lajčak je još jednom potvrdio da pitanje mosta može da se reši isključivo u dijalogu, dodao je Petković.

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

02/07/2024 > 22:35

podeli vest:

PETKOVIĆ SE OBRATIO IZ BRISELA: Priština ne želi da formira ZSO i nisu zainteresovani za normalizaciju stanja na KiM!
Foto: Youtube PrintScreen


Završen je trojni sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem sa delegacijama Evropske unije i Prištine, koji se održao u Briselu.

Obraćanje medijima

Iz Brisela se obratio Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, koji je predvodio delegaciju Srbije na novoj rundi pregovora.

Na početku je istakao da su pregovori trajali ceo dan, i da su kao i uvek bili teški.

- Naša strana je bila odlučna u iznošenju svih argumenata, pre svega na neophodnost poštovanja svih prethodno postignutih sporazuma... Sa Lajčakom smo dva i po sata pre svega insistirali na formiranju ZSO, bilo je reči o nestalim, energetici, slobodi kretanja... Nepohnodno je da se odblokira srpska roba koja ne može da uđe na teritoriju KiM, te da je nepohodno da Priština izvrši razgraničenje u Suvom Dolu kako bi most na Ibru bio otvoren - kazao je on.

Lajčak je još jednom potvrdio da pitanje mosta može da se reši isključivo u dijalogu, dodao je Petković.

Petković je istakao da je u trilateralnom razgovoru srpksa strana insistirala na formiranju ZSO, jer je to najvažnije i ključno pitanje za opstanak Srba na KiM, ali i proces normalizacije.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Bilo je reči o primeni svih dosadapnjih sporazuma, o energetici i o zvaničnim posetama.

- Bisljimi je rekao da ga ne zanima sporazum o zvaničnim posetama, i da ga ne prihvata, iako smo ukazali da je zabrana meni da posetim KiM čak 14 puta direktno kršenje tog sporazuma... Naš tim je ukazao kako funkcioniše elektro serever i šta je sve urađeno po tom pitanju...  Najvažnija stvar bila je formiranje ZSO gde smo pričali i o sikvensingu, mapi puta, kako da kroz konkretne korake nastavimo put ka normalicaziji. Jedna od osnovinih tačaka za sikvensing je prihavatanje nacrta Satuta koji je napravila EU - kazao je Petković. Kako kaže srpska strana je iznela saglasnost za njeno prihvatanje.

Ukazao je da je Bisljimi odbio da razgovara o nacrtu statuta koji je donela EU, jer nakon sporazuma iz 2013. i 2015 gde je definisano uspotsvalje ZSO, piše da je Satut prvi korak ka tome.

- To pokazuje da oni nikada neće formirati ZSO, i Kurtijeva politika je proterivanje Srba sa KiM - kazao je Petković.

- Dijalog je jedino mesto gde možemo da postignemo rešenja - kazao je on.

Ostavite komentar