Vesti > Politika

Predsednik VUČIĆ se obratio iz EGIPTA: Na jesen bih išao na ozbiljniju afričku i azijsku turneju

Predsednik je ranije danas imao sastanak sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom El-Sisijem

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Anica Ninković

13/07/2024 > 15:21

podeli vest:

Predsednik VUČIĆ se obratio iz EGIPTA: Na jesen bih išao na ozbiljniju afričku i azijsku turneju
Foto: screenshot/Tanjug


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Egiptu, odakle se obratio naciji.

- Razgovarali smo o svim važnim geopolitičkim pitanjima, ali najkonkretnije o saradnji Srbije i Egipta. Pričali smo i o saradnji na vojnom nivou. Dogovarali smo kako da povećamo trgovinsku razmenu, potvrdili da imamo zajedničke statove po važnim geopolitičkim pitanjima - rekao je on.

- Posebno je važan Sporazum o slobodnoj trgovini, 33,5 odsto srpskih proizvoda da izvozimo u Egipat bez carine, kao i 87 odsto poljoprivrednih. Posebno bih se zahvalio predstavnicima Arapske lige. To pokazuje kakav je odnos Srbije prema 22 članice Arapske lige i obrnuto. Afrika i Azija su kontinenti koji najbrže rastu i značajni su nam za dalji napredak - rekao je on i dodao:

- Imaćemo sastanak i sa predsednikom Vlade i predstavnicima parlamenta. Videćemo novi glavni grad. Već ulaženo 60 milijardi. Predsednik Sisi mi je rekao da će se i on preseliti. Kažu ljudi, inflacija im je 27,8 odsto. Super, nama je 3,8. Ali mora se imati u vidu u kakvom su okruženju. Znate imate okolo Liban, Siriju situaciju Gazi... da izgubite veliki novac samo zbog sukoba. Kada sve to imate onda ovako razvijate zemlju a to zaslužuje čestitke i verujem da smo sitne razlike uspeli da rešimo kroz današnji razgovor - rekao je on.

- Na jesen bih išao na ozbiljniju afričku i azijsku turneju. Posle Kine, imamo i ovaj Sporazum o slobodnoj trgovini. Verujem da ćemo za budućnost uspeti da napravimo nešto više - rekao je on.

Predsednik Vučić se osvrnuo i na nove napade iz BiH.

- Da budemo precizni, rekla je da će Alah da me kazni. Kao i sveukupna hajka protiv Ane Brnabić, moramo da biramo reči i budemo pažljivi. Ajde da okrenemo ovako - možete da zamislite kakva bi hajka bila na nas da sam rekao da molim Boga da kazni predstavnika neke države. Nedvosmisleno je napisano da očekuje da me Alah kazni. To samo pokazuje kakav se tip kampanje vodi - rekao je on.

Predsednik je pričao i o kampanji u regionalnim medijima posle njegovog obraćanja u kome nisu tačno preneli njegvoe reči, te izvukli iz kontentsa kako je direktno prozvao BiH.

Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

 

- U zagrebačkim medijima je to "neprepričljiva", ali opet nisu pustili šta sam rekao. Podgorički mediji ništa... Ali kad se pojavi njihovo sopštenje onda je pustitite u celini. Pa onda pustite i izjavu gospođe Subašić da vidite kako je plemenita... Super ja sam kriv zbog Rezolucije, ja sam na to ponosan, a to da sam bio u pravu pokazuje činjenica da jr čak 109 zemalja razumelo isto što i ja - rekao je on.

Na izjave da njegovog sina Danila "treba tuširati uranijumom" kaže da su se mnoge organizacije i udruženja oglasile i stale u odbranu pnih koji sramno napadaju Vučića i njegovu porodicu, što mu nikako nije jasno. Predsednik je kazao da sasvim jasno odakle vetrovi duvaju i da je iznenađen govorm iz Srebrenice od strane Bećirovića.

- Deset puta govorite o velikosprooj državnoj politiici, pričate gluposti o SANU, id a ne pričam o drugom. Sve to je očekivano i zato je za ans važno da budemo oprezni iizbegnemo to, jer mir radi u korst svih... Mi imamo kako da rastemo ekonosmki. Kaa čitate Helezove izjave vidite da je zo nbeko ko živi u komentarima obožavalaca, nema veze sa realnošću... Ne znaju kolika su plata i penzija u Srbiji, koliko smo puteva izgradili. Misle da sam držao snajper, a ja ga u životu nisam uzeo. Ja kad kažem pokaži to, onda je "maca pojela jezik"... Dok opet neka nova laž ne zaživi u narednih 10/12 godina. Ako ne vidte napredak nečiji već živite u sovjim lažim, onda tu nema šta reći - rekao je Vučić i dodao da je Siniša Mali javno ukazao na tačne brojke koje svedoče razvoju Srbije.

Predsednik Vučić je imao sastanak sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom El-Sisijem, koji mu je u Predsedničkoj palati priredio doček uz vojne počasti, posle čega su u njihovom prisustvu potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini, kao i 10 drugih bilateralnih dokumenata.

 

Ostavite komentar