Vesti > Politika

Orban pisao privatno PISMO čelnicima EU, a ono procurelo u javnost! Da li će sada VOJNI SUKOB eskalirati?

Ovo nije prvi put da Orban ponavlja i prenosi Trampove političke stavove u vezi sa Ukrajinom

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Anica Ninković

16/07/2024 > 16:28

podeli vest:

Orban pisao privatno PISMO čelnicima EU, a ono procurelo u javnost! Da li će sada VOJNI SUKOB eskalirati?
Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File


Mađarski premijer Viktor Orban uputio je privatno pismo čelnicima Evropske unije nakon posete Kijevu, Moskvi i Pekingu. On je preneo političke stavove Donalda Trampa, koji će zahtevati da Ukrajina održi mirovne pregovore sa Rusijom. Orban smatra da će "intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti". Do ovog zaključka došao je nakon sastanka sa liderima Rusije, Kine i Ukrajine.

Ukoliko bude ponovo izabran, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp brzo će zahtevati da Ukrajina održi mirovne pregovore sa Rusijom, objavio je Fajnenšel tajms (FT), pozivajući se na privatno pismo mađarskog premijera Viktora Orbana koje je uputio liderima EU.

Ovo nije prvi put da Orban ponavlja i prenosi Trampove političke stavove u vezi sa Ukrajinom. Orban je u martu tvrdio da Tramp „neće dati ni peni ukrajinsko-ruskom ratu“ ako bude ponovo izabran.

Orban je u pismu takođe naveo da je, na osnovu njegovih nedavnih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, predsednikom Kine Si Đinpingom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, opšti utisak da će „intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti“.

Fajnenšel tajms je video Orbanovo pismo liderima EU, ali je kabinet mađarskog premijera odbio da komentariše. Trampov predizborni tim takođe nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Orbanova putovanja i sastanci sa Putinom, Sijem i Trampom u protekle dve nedelje, otkako je Mađarska preuzela rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom, šokirala su saveznike EU i NATO.

Foto: AP Photo/Yuki Iwamura, Pool

 

- Ne možemo očekivati nikakvu mirovnu inicijativu (od Trampa) do izbora. Međutim, sa sigurnošću mogu da kažem da on ubrzo nakon izborne pobede neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman da deluje kao posrednik u miru - napisao je Orban u svom pismu.

Orban je tvrdio da Tramp „ima detaljne i dobro utemeljene planove za (mirovni plan)“, prenosi kijevski Independent Financial Times. 

U svetlu nedavnih sastanaka, Orban je takođe rekao da postoji „opšta percepcija“ da će „intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti“.

Orban ima dugogodišnje veze sa konzervativcima u SAD i jedini je evropski lider otvoreno prijateljski raspoložen prema Kremlju. On je u nekoliko navrata od početka ruske invazije pohvalno govorio o Trampu, hvaleći ga kao „čoveka mira“.

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se u četvrtak, 12. jula, sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, ubrzo nakon što je prisustvovao samitu NATO-a u Vašingtonu.

Orban je na platformi Ks podelio fotografiju njihovog sastanka u Trampovom letovalištu Mar-a-Lago na Floridi uz natpis: „Mirovna misija 5.0 (...) Razgovarali smo o načinima da se postigne mir. Dobra vest dana: on će reši to!"

Foto: Tanjug printscreen

 

Orban je u dobrim odnosima sa Trampom od njegove pobede na američkim predsedničkim izborima 2016. godine. Poslednji put su se sastali u martu, nakon čega je Orban Trampa nazvao predsednikom mira, a Tramp Orbana fantastičnim liderom.

Trampov cilj je da na novembarskim izborima vrati Belu kuću Republikanskoj stranci i zameni predsednika Džoa Bajdena, za kojeg se očekuje da će biti demokratski kandidat.

U danima uoči samita NATO-a u Vašingtonu ove nedelje, Orban je dospeo na naslovne strane iznenadnim posetama Rusiji, Ukrajini i Kini, koje je opisao kao svoju mirovnu misiju.

Putovanje u Moskvu, koje je usledilo nakon što je Mađarska u julu preuzela šestomesečno rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom, izazvalo je gnev Orbanovih saveznika u EU i NATO.

Nekoliko zvaničnika EU, uključujući nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, kasnije je istaklo da mađarski lider nema zvanični mandat EU da pregovara sa Rusijom.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, koji je predstavljao Orbana na završetku samita NATO-a jer je mađarski premijer ranije otišao na Floridu, izazvao je pometnju optuživši partnere iz NATO-a za dvostruke standarde i neuspeh da se izbore sa ruskim ratom protiv Ukrajine.

Ostavite komentar