Vesti > Politika

(UŽIVO) Srbija potpisala MEMORANDUM sa EU o kritičnim sirovinama: Obraća se Vučić (VIDEO+FOTO)

Na Samitu, koji je otvorio ministar finasija Siniša Mali, će prisustvovati i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

19/07/2024 > 08:22

podeli vest:

(UŽIVO) Srbija potpisala MEMORANDUM sa EU o kritičnim sirovinama: Obraća se Vučić (VIDEO+FOTO)
Aleksandar Vučić Dočekao Šolca - Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je jutros u Palati Srbija kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca, koji je sinoć stigao u posetu Beogradu.

U Palati Srbija je danas počeo Samit o kritičnim sirovinama na kome učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič. Uoči trilateralnog sastanka i početka Samita u Beogradu, Vučić, Šolca i Šefčović prošetali su ispred Palate Srbija.

Na Samitu će u proširenom sastavu prisustvovati i prpredstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, KFW-a, Italijanske razvojne banke, Mercedes-Benca i članovi Vlade Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u Beogradu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati o pitanjima od velikog značaja za Srbiju, ističući da će današnji dan umnogome "uticati na brojne aspekte budućnosti" Srbije i dati "snažan zamah jačanju odnosa između Srbije i Nemačke". 

Zatim će biti održana plenarna sesija ili Samit o kritičnim sirovinama Srbije, na kojem će učestovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

Srbija i EU potpisaće Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Posle ceremonije potpisivanja memoranduma predviđene su izjave za medije Vučića, Šolca i Šefčoviča.

Nemačkog kancelara Šolca sinoć je na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekao predsednik Vučić, koji je  naveo da tokom današnjih razgovora očekuje dogovore koji će predstavljati prekretnicu za Srbiju na njenom putu još bržeg ekonomskog rasta.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Vučić je, nakon dočeka Šolca na aerodromu u Beogradu, na Instagramu napisao da je danas "veliki dan, tokom kojeg ćemo razmatrati budućnost Srbije i otvaranje novih prilika za našu zemlju i narod".

Pored predsednika Vučića, dočeku su prisustvovali i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad, kao i ambasadorka Srbije u Berlinu Snežana Janković.

Vučić se juče susreo sa nemačkim kancelarom Šolcom na otvaranju četvrtog Samita Evropske političke zajednice u Londonu.

On je ranije rekao da će u petak imati sastanak sa Olafom Šolcom u Beogradu i da će razgovarati i o evropskom putu Srbije, političkim odnosima, razvoju naše ekonomije, kao i da će sa EU tada biti potpisan memorandum o razumevanju u vezi sa mineralnim sirovinama.

- Ali, istovremeno ćemo i razgovarati o onome što je tema tog dana - dolazi potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčovič, doći će predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj. Doći će predsednici KFW-a, Italijanske razvojne banke, i ono što je iznenađenje i ljudi, glavni šef Mercedes-Benca, tako da očekujemo razgovore - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Naveo je da je za nas važno da sve te institucije zajedno sa predstavnicima naše vlade potpišu zajedničku želju o jednom sveukupnom vrednostnom lancu koji bi trebalo u Srbiji da se formira.

- Dakle od litijuma, litijumskih baterija, privlačenja dodatnih investitora, do električnih automobila gde očekujemo njihovu pomoć za proizvodnju da dođe u Srbiju, što bi značilo ogroman skok, kvantni skok Srbije unapred. Mnogo više novca, mnogo više bogatstva za naše građane i verujem da ćemo to uspeti sad - rekao je predsednik Vučić.

Počela plenarna sesija Samita o kritičnim sirovinama

U Beogradu je danas u Palati Srbija počela plenarna sesija Samita o kritičnim sirovinama na kome učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

Na Samitu, koji je otvorio ministar finasija Siniša Mali, će u proširenom sastavu prisustvovati i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, KFW-a, Italijanske razvojne banke,  Mercedes-Benca i članovi Vlade Srbije.

Vučić je izjavio da će u Beogradu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati o pitanjima od velikog značaja za Srbiju, ističući da će današnji dan umnogome "uticati na brojne aspekte budućnosti" Srbije i dati "snažan zamah jačanju odnosa između Srbije i Nemačke".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Nakon Samita Srbija i EU potpisaće Memorandum  o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Nemački kancelar doputovao je sinoć u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Vučić.

Vučić:Kritične sirovine velika šansa za SR koju nećemo propustiti,odluka za budućnost

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je  danas na plenarnoj sesiji Samita o kritičnim sirovinama u Palati Srbija u Beogradu da to za Srbiju predstavlja veliku nadu i šansu koju nećemo propustiti, kao i da je to odluka za budućnost naše zemlje.

Zahvalio je kancelaru Olafu Šolcu i potpredsedniku EK Marošu Šefčoviču i ambasadorima mnogih zemalja koji su danas u Beogradu.

- Već smo imali razgovore i mogu da kažem da sam zadovoljan. Za nas kao Srbiju predstavlja veliku nadu. Uvereni smo da tu šansu nećemo propustiti. Mi u Srbiji smo poznati po tome što najveći broj prilika propustimo. Zato što postoji kod nas nepodnošljiva lakoća propuštanja dobrih prilika i ovoga puta to sebi ne smemo da dozvolimo - rekao je Vučić u prisustvu Šolca i Šefčoviča.

Istakao je da kada se nalazite u političkoj areni da je uvek lako ne menjati stvari, živeti od dana do dana, voditi kampanju protiv protivnika i ništa drugo ne raditi.

- Narod to brzo oseti, narod to brzo vidi i izgubite njegovo poverenje. Ali je lakše. Mnogo je teže menjati stvari, menjati sebe, menjati zemlju, prihvatati izazove i donositi hrabre odluke. Neretko sam se osećao i usamljen u borbi za ovaj veliki projekat. U našoj zemlji dobro sam video kako se svi sklanjaju, kako svi beže gledajući da sebe sačuvaju, ali sam bio dovoljno uporan baš onoliko kada sam i predlagao najteže mere za Srbiju od smanjenja plata i penzija, a danas smo ubedljivo najuspešniji na Zapadnom Balkanu po svim ekonomskim parametrima. I kada nešto morate da uradite i kada gledate u budućnost, onda donosite odluke u skladu sa tim - naglasio se Vučić.

Kaže da je to ono što ljudi, ne samo u Srbiji, već širom sveta hoće -  odgovornost, ozbiljnost i posvećenost budućnosti, a ne dnevne reakcije i ne ono što vam donosi trenutnu popularnost. 

Šolc: Ima dosta razloga za projekat Jadar - dobar za Srbiju

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da mu je drago što u Beogradu vidi veliki broj predstavnika tržišta sirovina koji su uključeni u projekat iskorišćavanja mineralnih sirovina i istakao da ima dosta razloga za realizaciju projekta Jadar u Srbiji.

- Ovo je važan trenutak, da bi se razgovaralo o znatnom potencijalu projekta Jadar. Veliki broj ljudi je neumorno radio na tome da to danas sve bude moguće i zahvalio bih se na zalaganjima za angažovanje, na marljivosti. Samo na taj način je bilo moguće da se sastanemo danas i da možemo razgovarati - rekao je on.

Kako je rekao, ima dosta razloga za ovaj projekat i to je po njegovom mišljenju  dobar projekat za Srbiju.

- On stvara nove potencijale lanca vrednosti, obezbeđuje mogućnosti za stvaranje radnih mesta, ne samo kada je reč o rudarstvu, nego i u drugim koracima prerade, povezuje Srbiju sa budućnošću mobilnosti, koja mora raditi bez emisije CO2. Dakle, reč je o prekretnici za mobilnost u budućnosti - rekao je Šolc i istakao da će sve biti urađeno po najvišim ekološkim standardima.

Sa EU potpisan Memorandum o razumevanju u vezi sa mineralnim sirovinama

Memorandum  o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima potpisan je danas u Beogradu između Srbije i EU u prisustvu predstavnika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Memorandum o razumevanju o kritičnim sirovinama između EU i Srbije, potpisali su u Palati Srbija ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

Potpisivanju su prisustvovali i ambasadori Italije Luka Gori, Nemačke Anke Konrad i SAD Kristofer Hil, kao i ministri u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Potpisano je i Pismo o namerama o razvoju lanca vrednosti e-mobilnosti u Republici Srbiji, a potpisala ga je ministarka privrede Adrijana Mesarovich, predsednik Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)Odil Reno-Baso, član Izvršnog odbora KfW Group Kristijane Lajbah.

Pismo o namerama su potpisali i direktor Međunarodne razvojne saradnje Cassa Depositi e Prestiti Paolo Lombardo, izvršni direktor kompanije Mercedes-Benz Ola Kalenius i izvršni direktor kompanije Rio Tinto Group  Jakob Stausholm.

Takođe Pismo o namerama su potpisali i izvršni direktor kompanije “EIT InnoEnergy” Dijego Pavia, izvršni direktor kompanije “InoBat” - Marian Boček i generalni direktor kompanije ElevenEs Nemanja Mikač.

U Beogradu se danas održava Samit o kritičnim sirovinama, a učestvuju i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, KFW-a, Italijanske razvojne banke, Mercedes-Benca i članovi Vlade Srbije.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar