Vesti > Politika

VUČIĆ U REPUBLICI SRPSKOJ: Predsedniku u Stanarima uručena povelja POČASNOG GRAĐANINA

Dom zdravlja se nalazi u centru opštine neposredno uz regionalni put Doboj - Prnjavor

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

02/09/2024 > 10:55

podeli vest:

VUČIĆ U REPUBLICI SRPSKOJ: Predsedniku u Stanarima uručena povelja POČASNOG GRAĐANINA
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju novoizgrađenog Doma zdravlja "Srbija" u Stanarima, u blizini Doboja, u Republici Srpskoj.

Predsedniku je uručena povelja počasnog građanina.

- Nastavićemo koliko god možemo da pomažemo, jer mi ne možemo da opišemo koliko vi nama pomažete opstankom na svojim ognjištima i ljubavlju koju pokazujete prema Srbiji - istakao je Vučić.

Kaže da je pesma koja je izvedena pre njegovog obraćabnja "Moja Srbija - zahvalna Srpska", autora Miroslava Janjanina, nešto najlepše što je čuo.

- Otac mi je s ove strane Drine, dakle zapadno od Rine, iz sela Čipuljić kod Bugojna. I sećam se i kad sam bio mali bio, pošto je to srpsko selo, uvek se pričalo o Srbiji. Neko je izvozio balvane debla, neko je izvozio svinje za Srbiju. Ali svaki put, bez obzira što je Srbija u tom trenutku čak bila i manje razvijena, oni su ulazili sa posebnom emocijom, vraćali se i uvek govorili deset puta lepše od onoga što su mogli da vide u našoj Srbiji - rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

 

Kaže da tada nije mogao da razumem odakle tolika ljubav prema Srbiji. Vučić je rekao da mu je jedan čovek ranije rekao:

- Vi nikada u Srbiji nećete moći da razumete koliko vas mi volimo. Koliko vas mi ljudi sa ove strane Drine volimo. Šta je nama Srbija i koliko nama Srbija znači". Vučić je zato poručio građanina Republike Srpske da ne samo da imaju predsednika Srbije koji jednako voli Srbiju kao i Srpsku. "Imate narod u Srbiji koji voli Republiku Srpsku svim srcem jednako onoliko koliko vi volite Srbiju. I to je nešto što smo uradili u prethodnim godinam - naglasio je Vučić.

Povelju je Vučiću uručio načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić koji je rekao i da je otvaranje novoizgrađenog Doma zdravlja veliki dan za lokalnu zajednicu i izrazio zahvalnost predsedniku Srbije i Vladi Srbije koja je u celosti finansirala izgradnju tog objekta. 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je ovo istorijski dan za to mesto zato što došao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- To je istorija, da dođe predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Stanare, nama ovo drago mesto - rekao je Dodik.

Poželevši dobrodošlicu predsedniku Vučiću, Dodik je zahvalio za sve napore koje čini za napredak  Republike Srpske.

- Predsednik Vučić može da se nazove Aleksandrom Ujediniteljem, jer je na specifičan način ujedinio Srbe - rekao je Dodik pozdravljen aplauzom.

Ponovio je da Srbija jednako volii Srpsku koliko i Srpska voli Srbiju.

- Srećan vam Dom zdravlja i da što manje ulazite u njega a da znate da postoji - poručio je Dodik.

Otvaranju prisustvuju i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Doma zdravlja Slaven Jerinić.

Radovi na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja u Stanarima su počeli pre dve godine, na mestu gde se nekad nalazila stara ambulanta koja je srušena.

Objekat Doma zdravlja je površine oko 1.750 metara kvadratnih, ima prizemlje i dva sprata, obuhvata porodičnu hitnu, biohemijsku labaratoriju, stomatologiju, a u narednom periodu u planu je širenje u smislu službi - pedijatrija, ginekologija, radiologija.

U Domu zdravlja zaposleno je 59 zdravstvenih radnika, koji pružaju usluge za oko 5.400 pacijenata. Izgradnju doma zdravlja je finansirala Vlada Srbije, a projekat je koštao oko 3,7 miliona konvertibilnih maraka. Dom zdravlja se nalazi u centru opštine neposredno uz regionalni put Doboj - Prnjavor.

Kamen temeljac položen je 15. jula 2022. godine u prisustvu tadašnjeg predsednika Republike Srpske Željke Cvijanović, ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića i konzula Srbije u Banjaluci Vesne Marinković. Stanari su nekada bili u sastavu opštine Doboj, ali su pre 10 godina dobili sastav opštine.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar