Vesti > Politika

Vučić: Imamo zahteve i poteze u 5 oblasti po pitanju KiM, krećemo u DIPLOMATSKU KAMPANJU

Preko je potrebno neodložno formiranje ZSO, kazao je predsednik

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

13/09/2024 > 19:52 >> 19:55

podeli vest:

Vučić: Imamo zahteve i poteze u 5 oblasti po pitanju KiM, krećemo u DIPLOMATSKU KAMPANJU
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je danas, tokom obraćanja javnosti u Palati Srbija, zahteve i poteze Srbije u vezi sa situacijom na KiM, podeljene u pet oblasti i istakao da će u tom cilju biti pokrenuta globalna diplomatska kampanja i da će razgovarati do kraja novembra sa 60 svetskih lidera kojima će predstaviti sedam nužnih tačaka za napredak u dijalogu. 

- Zahtevamo povratak na 'Status Quo Ante' uklanjanjem ključnih posledica jednostranih i nekoordinisanih akcija Kurtijevog režima, što predstavlja nužnu prepostavku za smisleni napredak u procesu dijaloga - rekao je Vučić.

On je dodao da to pokreće sedam nužnih tačaka za nastavak dijaloga. 

- Pod jedan, raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na Severu Kosova i Metohije, uz učešće misije OEBS i kontrolu EU. Pod dva, primenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma kroz kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat KP Sever. Tačka tri, povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije. Zatim, pod četiri, povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na severu Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenje iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaranja 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima - naveo je Vučić. 

Predsednik je rekao da će tačka pet biti hitno, neodložno i konačno formiranje Zajednice srpskih opština, bez daljih političkih smicalica i igara.

- Jer nam je jasno da je 12 godina to bila samo igra koja je korišćena za kupovinu vremena, sa ciljem da se ZSO nikada ne formira i da se uz to ukinu sva prava Srba. Ovo konkretno znači usvajanje konačnog Nacrta statuta ZSO na način predviđen Poslovnikom o radu Upravljačkog tima, od strane demokratski izabranih predstavnika srpske zajednice na Severu Kosova i Metohije - dodao je on.

 

Šesta tačka je neodložna primena garancija Evropske unije i SAD od 28. decembra 2022. godine i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika koji su uhapšeni od tzv. kosovske policije zbog svog demokratskog, građanskog ili političkog aktivizma - a posebno onih koji su uhapšeni zbog učešća na mirnim protestima ili barikadama.

Kako je naveo Vučić, sedma tačka je neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga.

- Ovi zahtevi biće preneti u predstojećim međunarodnim aktivnostima koje će uključiti razgovore i posebne događaje u okviru sistema UN i OEBS, kao i podizanje svesti o kršenju ljudskih prava Srba u okviru Komiteta za ljudska prava UN - rekao je predsednik. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije donela odluku o proglašenju okupacije, jer bi to značilo da bi Srbija priznala teritoriju KiM kao teritoriju druge države, a oružanim grupama Albanaca bio bi priznat status legalne oružane sile.

- Mi nećemo da im damo pravni legalitet ili legitimitet, jer ga nemaju, ovo je gola albanska sila i sila njihovih zapadnih saveznika - istakao je Vučić u obraćanju javnosti u Palati Srbija.
 

BONUS VIDEO:



 

Ostavite komentar