Vesti > Politika

Poslanici raspravljaju o REBALANSU BUDŽETA: Sednica počela minutom ćutanja za stradale u NESREĆI KOD KRALJEVA

Siniša Mali je rekao da su jasno definisani prioriteti koje država sledi i koje želi da ostvarimo do 2027. godine

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

23/09/2024 > 10:30

podeli vest:

Poslanici raspravljaju o REBALANSU BUDŽETA: Sednica počela minutom ćutanja za stradale u NESREĆI KOD KRALJEVA
Foto: Tanjug printscreen


Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se, pored ostalog, raspravljati o rebalansu budžeta za ovu godinu počela je danas nešto posle 10.00 časova, a u parlament su stigli premijer Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali i drugi članovi vlade.

Predlogom za uzmenu Zakona o budžetu za ovu godinu predviđeno je da budžet Srbije iznosi 2.173 milijarde dinara, odnosno da bude povećan za 132,5 milijarde dinara.

Minutom ćutanja odali poštu stradalima u nesreći kod Kraljeva

Poslanici Skupštine Srbije danas su na početku sednice minutom ćutanja odali poštu stradalima u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u subotu na putu Ušće - Kraljevo.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Alekisć predložio je prethodno da se održi minut ćutanja povodom tragedije u kojoj je stradalo pet osoba, među kojima i četiti člana jedne porodice, otac i troje dece.

Parlament je, takođe, konstatovao prestanak mandata narodne poslanice Selme Kučević. Doneta je i odluka da se o svih sedam tačaka dnevnog reda među kojima je i rebalans budžeta, vodi objedinjena načelna rasprava.

Prihvaćen predlog za izmenu Zakona

Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je sinoć u načelu predlog za izmenu Zakona i predložio parlamentu da ga usvoji.
Premijer Miloš Vučević rekao je nedavno da rebalans donosi dosta dobrih vesti za građane i državu, te da se izdvaja više novca i za podršku porodicama sa decom, 25 milijardi, a da dodatnih 20 milijardi ide za zdravstvo, kao i 20 milijardi dodatnih za poljoprivrednike. 

- Opredelili smo sredstva koja treba da nam pojačaju i saobraćajnu infrastrukturu, pre svega kupovina novih vozila, koji treba da saobraća između glavnog grada, aerodroma “Nikola Tesla” i EKSPA. Pripremamo i infrastrukturu za vraćanje obaveznog vojnog roka. Tu je i osam milijardi za plate u prosveti. Čeka nas težak razgovor sa svim subjektima za budžet 2025. godine - rekao je Vučević.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na sednici Odbora za finansija u Skupštini Srbije da je osnov za pripremu rebalansa za ovu godinu bila ekonomska situacija i program Srbija 2027 i Ekspo, što će, kako je napomenuo, biti i osnov za pripremu budžeta za 2025. godinu.

Mali je rekao da su jasno definisani prioriteti koje država sledi  i koje želi da ostvarimo do 2027. godine.

- Imamo veće prihode od 132,5 milijardi dinara, hteli smo na pravi način da raspodalimo te prihode na ono što je prioritet i što omogućava dalji,  ubrzani rast, razvoj i modernizaciju naše ekonomije - rekao je sinoć Mali u Skupštini Srbije.

Na dnevnom redu je ukupno sedam tačaka, a jedna od njih su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se omogućava izdvajanje više sredstva za bebe.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar