Vesti > Politika

VUČEVIĆ sa ŠOLCOM: EU kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom (FOTO)

Predsednik Vlade se sastao u Berlinu i sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Anica Ninković

14/10/2024 > 11:56

podeli vest:

VUČEVIĆ sa ŠOLCOM: EU kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom (FOTO)
Foto: TANJUG/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević/ bg


Deseti samit Berlinskog procesa održava se danas u glavnom gradu Nemačke. Srbiju predstavlja predsednik Vlade Miloš Vučević. EU je kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom, poručio je na otvaranju Samita nemački kancelar Olaf Šolc.

Predsednik Vlade Miloš Vučević sastao se u Berlinu sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom.

- Uoči početka Berlinskog procesa razgovarao sam danas u Berlinu sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom - objavio je Vučević na Instagramu.

 

 

Lideri Zapadnog Balkana okupili su se danas u Berlinu, gde se obeležava deseti rođendan Berlinskog procesa – inicijative nekadašnje kancelarke Angele Merkel za približavanje regiona Evropskoj uniji.
-Evropska unija kompletna je jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom i zemlje tog regiona trebalo bi da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na otvaranju
Premijer Srbije Miloš Vučević će tokom posete Berlinu imati i biletaralne sastanke. Glavne teme su stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta, zelena agenda, saradnja u oblasti visokog obrazovanja.

 

Srbiju predstavlja premijer Miloš Vučević, koji je uoči puta rekao da se boji novih provokacija Prištine upravo u danu kada će za istim stolom biti predstavnici pet država Zapadnog Balkana i privremenih institucija.

Iako se već godinama čuju ocene kako je Berlinski proces još jedna prilika za zajedničko fotografisanje, šefica nemačke diplomatije je tokom pripremnih sastanaka najavila da bi ovogodišnji skup mogao da bude prekretnica i kada je reč o evropskim integracijama i kada je reč o privrednoj saradnji Zapadnog Balkana.

Njen optimizam leži u devet novih ugovora u okviru CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini o kojima će danas biti reči, ali i u činjenici da je Priština nakon godinu i po ukinula zabranu plasmana srpske robe na teritoriju KiM.

Očekuje se da domaćini skupa kao i prethodnih godina pozovu predstavnike iz regiona da sarađuju, rešavaju probleme dijalogom i da se zajedničkim naporima približe Evropskoj uniji.

Predviđeno je, prema najavi iz nemačke vlade, da se potpiše Deklaracija podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju.

O Berlinskom procesu

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine na inicijativu tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel i od tada se Samit održavao u raznim gradovima, u Londonu, Parizu, Beču, Poznanju i drugim gradovima.

Na Samitu, koji se održava najmanje jednom godišnje, sastaju se lideri Zapadnog Balkana i njihovi partneri, uz prisustvo predstavnika institucija EU, međunarodnih finansijskih institucija i civilnog društva.

Berlinski proces je uspostavljen kao format za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, kao i za podršku procesa pristupanja EU.

Neki od ključnih prioriteta Samita su ekonomska saradnja kroz produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta, energetska sigurnost i tranzicija, zeleni program za usklađivanje regiona sa ciljevima EU, povećanje povezanosti kroz infrastrukturne projekte i drugo.

Tokom godina, Berlinski proces je evoluirao i sada uključuje sastanke ministara i brojne prateće događaje kao što su Digitalni samit, Biznis forum, Forum mladih, Forum civilnog društva i Forum o rodnoj ravnopravnosti.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar