Vesti > Politika

Predsednik Vučić i kralj Msvati III za OKRUGLIM STOLOM: "Podržali ste Srbiju u teškom trenutku" (VIDEO)

Predsednik Vučić i kralj Msvati III učestvuju na okruglom stolu "Srbija i Esvatini- Inovacija kao pokretač rasta"

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

19/10/2024 > 10:50

podeli vest:

Predsednik Vučić i kralj Msvati III za OKRUGLIM STOLOM: "Podržali ste Srbiju u teškom trenutku" (VIDEO)
Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija kralja Esvatinija Msvatija III, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji do 22. oktobra.

Kralj Esvatinija dočekan je uz najviše državne počasti- crveni tepih, počasni stroj Garde i intoniranje himni dve zemlje. Njega su pored predsednika dočekali i ministri Marko Đurić, Maja Popović, Tomislav Momirović, Nenad Popović, Jelena Begović, Aleksandar Martinović, Dejan Ristić, Husein Memić.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, usledio je sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija III, nakon koga će biti održan plenarni sastanak delegacija dve zemlje predvođenih predsednikom Vučićem i kraljem Msvatijem III.

Obraćanje predsednika Vučića

Vučić je, posle sastanka sa kraljem Esvatinija Msvatijem III i razmene dokumenata o saradnji dve zemlje, rekao da je partnerstvo sa tom afričkom državom od velikog značaja za Srbiju i njene privrednike.

Predsednik je najavio da će ministar bez portfelja za međunarodnu ekonomsku saradnju Nenad Popović krajem godine predvoditi delegaciju sa većim brojem ministara koja će posetiti Kraljevinu Esvatini, kako bi se dogovorili brojni poslovi od obostranog ekonomskog interesa.

- Važno je da pronađemo nekoliko strateških partnera u saobraćaju i logistici, poljoprivredi, nauci, softverskoj industriji, vojno-tehničkoj saradnji, edukaciji mladih i razmeni studenata koji će biti most između naše dve zemlje - rekao je Vučić.

Vučič je rekao da je tokom sastanka sa kraljem Esvatinija otvoreno mnogo tema, ali da će tek u narednih nekoliko dana moći da se sumira sve dogovoreno. Naveo je da će se dve zemlje na međunarodnom planu uvek i na svaki način konsultovati, kako bi donosile odluke koje su u interesu i jedne i druge strane.

- Hvala Vam na poseti i prijateljstvu koje će Srbija da uzvrati. Za sve one koji misle da je važno samo kada nam dođu veliki evropski lideri - ponosan sam što sam u prilici da ugostim afričke lidere. Afrika je za nas jedan od ključnih kontinenata, kontitent prijateljstva, poštovanja povelje UN, bratski kontinent i ja se time ponosim - istakao je Vučić.

Dodao je da je cilj posete da se pokaže koliki je značaj Esvatinija za Srbiju i koliko poštujemo njihovu zemlju.

- Verujem da ćemo umeti da negujemo naše prijateljastvo i bratstvo. Hvala Vam na poseti i osećajte se kao kod svoje kuće - rekao Vučić kralju Esvatinija Msvatiju III.

Predsednik Vučić poželeo dobrodošlicu kralju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini i poželeo mu dobrodošlicu istakavši da će njegova poseta otvoriti vrata za unapređenje odnosa dveju zemalja.

- Dobro došli u Srbiju, Vaše Veličanstvo. Poseta kralja Msvatija III simbol je jačanja prijateljskih odnosa između Srbije i Esvatinija i otvoriće vrata za unapređenje svih vidova saradnje. Razgovaraćemo o ključnim temama kao što su ekonomija, nauka, inovacije i tehnološki razvoj - objavio je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

On je dodao i da očekuje da će potpisivanje bilateralnih dokumenata između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o saradnji u oblastima trgovine i investicija, obrazovanja, turizma, telekomunikacija, veštačke inteligencije doneti nove projekte i inicijative koje će obogatiti odnose dveju zemalja.

Program posete

Prema programu posete, nakon sastanka uslediće ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo predsednika Srbije i kralja Esvatinija, a nakon toga i njihovo obraćanje.

Predsednik Vučić i kralj Msvati III učestvovaće na okruglom stolu "Srbija i Esvatini- Inovacija kao pokretač rasta", a učesnicima okruglog stola obratiće se pored Vučića i kralja Esvatinija i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu.

Uoči okruglog stola biće predstavljene privrede dve zemlje i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono - komunikacionih tehnoloigija. Nakon okruglog stola biće predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027.

Kralja Esvatinija, dočekao je sinoć potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na aerodromu Nikola Tesla. 

Izvoz proizvoda iz Srbije 

Kako je Tanjugu rečeno u Privrednoj komori Srbije (PKS) spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Esvatinija, prošle godine je iznosila 113.200 američkih dolara, pri čemu je izvoz iznosio 1.100 dolara a uvoz 112.000. Srbija je u Esvatini, zemlju na jugu Afrike, najviše izvozila pribor za električne mašine za štampanje, a najviše uvozila voće, plastiku i šećer.

Značajan deo uvoza se statistički vodi kao nerazvrstana roba. Vučić se u maju sastao se sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile Šakantu i zahvalio Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova. Iako su formalni diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni 1990. godine u Njujorku potpisivanjem zajedničkog dokumenta, saradnja dve strane postoji još od sticanja nezavisnosti Esvatinija 1968. godine.

Politički odnosi se zasnivaju na tradiciji saradnje koja je postojala u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja. U maju 2019. godine tadašnji prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je Esvatini, a iste godine predsednik Skupštine Esvatinija predvodio je delegaciju ove zemlje na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koje se oktobra održala u Beogradu.

U Beogradu 2022. godine tadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, potpisao je sa tadašnjom šeficom diplomatije Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladlom sporazume o saradnji dveju država.

Potpisani su sporazumi o kulturno-prosvetnoj saradnji, o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o saradnji u oblasti poljoprivrede, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti protokola i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.  

BONUS VIDEO

Ostavite komentar