Vesti > Politika

RAMA: Odnos sa SRBIJOM gradim onako KAKO ME BABA SAVETOVALA!

A evo šta kaže o BRIKS: Prvo, BRIKS je vic. Drugo, postoji samo jedno mesto na koje možemo da računamo a to je EU

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

18/10/2024 > 10:11

podeli vest:

RAMA: Odnos sa SRBIJOM gradim onako KAKO ME BABA SAVETOVALA!
Foto: Tanjug/AP


Pod naslovom "Migracijom morate da upravljate pametno", list "Berliner Zeitung" donosi intervju s albanskim premijerom Edijem Ramom. Povod za razgovor je početak rada azilantskog centra u Albaniji po dogovoru s Italijom.

Albanija već dve decenije nastoji da postane članica Evropske unije, ali će na članstvo verovatno čekati do sledeće dekade, ocenjuje berlinski list u uvodu intervjua sa premijerom Edijem Ramom. On objašnjava teško istorijsko nasleđe svoje zemlje i ukazuje na brz ekonomski napredak u poslednjih nekoliko godina, prenosi "dw.com".

Evo šta kaže o Crnoj Gori, koja želi da već u ovoj deceniji postane članica EU.

- U Podgorici su skloni izrazito optimističkom razmišljanju. Kada, relativno posmatrajući, pogledamo početne pozicije za proširenje EU, onda smo mi zemlja s najbržim napretkom - rekao je on.

Kao argumente navodi udvostručavanje bruto domaćeg proizvoda, rast plata u javnom sektoru i poboljšanje saobraćajne infrastrukture. Za Ramu, Evropska unija nema alternativu. On lično ima ambiciju da Albanija bude spremna za pridruživanje godine 2030. A evo šta kaže o BRIKS-u.

- Prvo, BRIKS je vic. Drugo, istorija nas je na tvrd način naučila da postoji samo jedno mesto na koje možemo da se oslonimo. To je Evropa, Evropska unija - rekao je on.

Kako je promenio odnos sa Srbijom

Sledeće novinarsko pitanje je glasilo: "Jugoistočna Evropa ima iza sebe mnogo ratova i kriza. Kakav je trenutni odnos prema susednim zemljama, posebno prema Srbiji?"

- Komšije su komšije, ne možeš da ih biraš. Ali uvek treba raditi na tome da se odnosi sa njima popravljaju u neguju. Moja baba je bila mudra žena, nije imala formalno obrazovanje, ali je čitala sa oduševljenjem. Uvek je govorila: "Srećne komšije, srećna kuća". Zato sam potpuno promenio naš odnos sa Srbijom - rekao je albanski premijer i dodao:

- Bili smo potpuno razdvojeni dok nisam prvi put posetio Beograd, 68 godina posle početka poslednjeg rata, kako bih uspostavio vezu sa Srbijom. Naravno, imamo razlike, posebno u pogledu na Kosovo. Srbija još uvek poriče realnost da je Kosovo samostalna i nezavisna država. A tu nema povratka. Ali, ako hoćemo da omogućimo bolji život sledećoj generaciji, moramo da prihvatimo da nismo istog mišljenja o tom pitanju. To ne bi trebalo da nas sprečava da u drugim oblastima sarađujemo, jer postoji puno zajedničkih interesa. Čak i ako je Srbija, na primer, bliža Rusiji i Kini, što Albanija nikada ne bi uradila, ipak nam je potreban održiv mir.

Foto: Tanjug/AP

 

Zašto je sporazum sa Italijom jedinstven?

Kada je reč o odnosima Albanije i Italije, Rama naglašava da je ta veza posebna i da je Italija u teškim vremenima uvek bila na strani Albanije. Osim toga, postoji i Sporazum o migraciji.

- Jadranska geografija pospešuje sporazum. Ljudi dolaze preko Sredozemlja, i ne stignu u neku zemlju Evropske unije kao što je Italija, već na našu obalu, u Albaniju. Doduše u Evropu, ali ipak ne u EU. Italija u azilantskim centrima preuzima organizaciju, preispituje zahteve za azil i odlučuje o deportacijama. Videćemo da li će to funkcionisati, ali Italijani su nas pitali i mi nismo mogli da kažemo ne - rekao je on.

Rama je potom govorio o važnosti teme migracija, te da je Evropi potrebno zajedničko rešenje.

- Tema migracija je, prema mom mišljenju, druga po važnosti tema, posle klimatskih promena. Migracija se ne može zaustaviti, a svaki pokušaj da se to uradi bio bi politički kratkovid. Ali, migracijama mora da se upravlja pametno, a u to spada i spremnost da se otvorimo za mlade ljude koji hoće ovde da žive i rade. Jer, evropska društva su sve starija - rekao je on.

Na pitanje da li je i sa Nemačkom moguć sporazum kao i sa Italijom, Rama je rekao da nije, jer je taj sporazum jedinstven i važi samo za Italiju.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar