Vesti > Politika

POBEDA TRAMPA nikako NIJE DOBRA za Kosovo: Jasna ANALIZA analitičarke iz PRIŠTINE

Moramo se naviknuti na nove okolnosti koje nisu povoljne za Kosovo

Izvor: K1info/kosovo-online.com

24/10/2024 > 14:29

podeli vest:

POBEDA TRAMPA nikako NIJE DOBRA za Kosovo: Jasna ANALIZA analitičarke iz PRIŠTINE
Foto: Linkedin printscreen/Donika Emini Ph.D.


Politička analitičarka iz Prištine Donika Emini izjavila je da bi, ukoliko bi se Donald Tramp vratio na čelo Sjedinjenih Američkih Država, postojao oštriji pristup Kosovu dodajući da bi Kosovo imalo drugačiji tretman.

Emini kaže da je prošla faza kada se govori o demokratiji, a prema njenim rečima, to se primećuje i u Evropi, navodeći da će rat u Ukrajini odrediti budućnost. Prema njenim rečima, u administraciji Bajdena pitanjima Evrope su se bavile evropske zemlje, dok je pod vođstvom Trampa došlo do promene pristupa.

"Ako dođe do potencijalnog povratka Trampa, doći će do pooštravanja pristupa. Kosovo će imati drugačiji tretman... Govorimo o bezbednosti u Evropi, rat u Ukrajini će odrediti budućnost i moramo se naviknuti na nove okolnosti koje nisu povoljne za Kosovo“, dodala je.

Emini je naglasila da se proces dijaloga u Briselu zakomplikovao jer čak ni zemlje EU "ne mogu da potvrde da li je pismo Ane Brnabić povučeno”.

 

"Došli smo do perioda kada nema jasnoće i Kurti okleva. Bilo je i grešaka u koracima, jer se od Saveta Evrope tražilo da se nacrt uputi Ustavnom sudu. Trebalo je pokrenuti proces za Zajednicu srpskih opština, u Briselu je napravljen statut zbog nemogućnosti da se on sačini na Kosovu", rekla je.

Dodala je da premijer Aljbin Kurti treba da bude fleksibilniji "i Kosovo treba da ima bolju poziciju nego što ima".

"Nažalost, demokratija više nije u trendu kao 90-ih godina. EU vode lideri poput Orbana. Mi smo problematičniji od Srbije i to je besmisleno. Nestabilnost na severu se vidi kao nestabilnost za region. O'Brajen skoro uopšte ne govori o Kosovu i Srbiji jer ima budžet i portfelj za Ukrajinu", izjavila je.

Emini je dalje naglasila da ne očekuje nikakav pomak u procesu dijaloga sa Srbijom do posle februarskih izbora.

 

Ostavite komentar